Cijene goriva u FBiH
0

Eurodizel jeftiniji za 7, BMB 95 i MB 98 za 4 feninga

Sarajevo-x.com
Udruženje distributera nafte i naftnih derivata iz Federacije BiH, nakon što su ponedjeljak napravili korekcije cijena goriva, nastavit će sa praćenjem cijena nafte na svjetskom tržištu, kazao je za naš portal Izudin Ahmetalić, predsjednik ovog udruženja.

"Cijena barela nafte na svjetskom tržištu otprilike se zadržava na cijeni od 40 dolara, a trend pad cijena barela nije više toliko izražajan kao prethodna dva do tri mjeseca. Neupitno je da ćemo nastaviti sa praćenjem daljeg kretanja cijena, ali ne u skladu sa cijenom barela, već sa cijenom naftnih derivata", kazao je Ahmetlić.

Podsjećamo, posljednja korekcija cijena goriva na pumpama u Federaciji izvršena je u ponedjeljak, pa cijena litra eurodizela niža je za 7 feninga, te sada iznosi 1,72 KM, cijena benzina BMB 95 i MB 98 smanjena je za 4 feninga, te sadašnja cijena iznosi 1,53 odnosno 1,56 KM.

"Napominjem da su ovo najveće cijene, te da mnogim dijelovima Federacije cijene su niže za 5 do 7 feninga. Što se tiče cijena za predstojeći period, bilo kakva predviđanja su nezahvalna. Svjedoci smo kako su ta predviđanja izgledala u proteklih nekoliko mjeseci, od toga da će barel nafte koštati do 200 ili 300 dolara, a da će cijena eurodizela u maloprodaji u BiH preći 3 KM. I dalje se držimo toga da ćemo svoje cjenovnike formirati prema cijena rafinerija, a ne na osnovu cijena barela", istakao je Ahmetlić.