Gradnja magistrale u Zenici
0

Euroasfalt poslao tendersku dokumentaciju na paleti

Piše: E. B.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Komisija za realizaciju međunarodnog tendera za odabir izvođača radova na izgradnji Glavne gradske magistrale u Zenici, koja se finansira iz zajma Saudijskog fonda za razvoj, otvorila je ponude sa pretkvalifikacijskim dokumentima u postupku.

Prema prvim informacijama na ovaj međunarodni tender blagovremeno je pristiglo pet ponuda, i to od dva dva konzorcija i tri firme.

Sarajevski Euroasfalt nalazi se na čelu jednog konzorcija, koji osim ove kompanije čine firme Jata, Almy Transport, GP Put i ŽGP Sarajevo, drugi konzorcij sačinjavaju kompanije Hering iz Širokog Brijega i kakanjski Trgošped, a samostalne ponude podnijeli su austrijski Starbag AG, turska kompanija Silahtaroglu Insaat VAW i osječki Koteks.

U narednih desetak dana komisija će razmatrati otvorene pretkvalifikacijske ponude i eventualno donijeti svoju odluku. Jedna od zanimljivosti ovog pretkvalifikacijskog postupka da je Konzorcij Eurosafalt svoju obimnu o preciznu ponudu za radove poslao na industrijskoj paleti na kojoj se nalazila dokumentacija visine oko pola metra i koju su donijela četiri radnika.

Za gradnju velikog investicionog projekta Glavne gradske magistrale Zenica sredstva u iznosu od 25 miliona dolara, sa petogodišnjim grace periodom, rokom otplate od 25 godina i sa dva posto kreditnih troškova, su osigurana iz zajma Saudijskog fonda za razvoj. Gradnja prve dionice GGM-a u dužini od 3.250 metara bi, prema planiranim aktivnostima, trebala započeti do kraja godine.

Plan gradnje zeničke Glavne magistrale
Plan gradnje zeničke Glavne magistrale