biznis
0

Euro raste u odnosu na dolar

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vrijednost eura porasla je u odnosu na dolar do rekordnog nivoa u prethodne dvije nedjelje, pošto je grčki parlament usvojio program novih oštrijih mjera koji o prezaduženoj članici Eurozone treba da donese uštedu od 28 milijardi eura.

Kurs europske valute je u današnjem berzanskom poslovanju u odnosu na američki dolar skočio na 1,4387 dolara za euro sa 1,4371 dolara na zatvaranju trgovanja prethodnog dana.

"Tržište pozitivno reaguje na povoljan ishod glasanja u parlamentu Grčke" prokomentarisao je tržišne tendencije predsjednik Sektora za analizu za monetarnu strategiju "Brown Brothers Harriman" Marc Chandler za agenciju "Blumberg".

Parlament Grčke je ranije danas odobrio srednjoročni program štednje koji predviđa smanjenje budžetskih troškova i povećanje poreza s ciljem uštede 28,4 milijarde eura do 2015. i dobivanja novog paketa finansijske pomoći od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Kurs američke valute je u odnosu na japansku skliznuo na 80,67 jena za dolar sa 81,13. Vrijednost dolara prema valutnoj korpi šest najvećih trgovinskih partnera Sjedinjenih Američkih Država je opao za 0,36 odsto na 74,76 poena.

Svi berzanski indeksi SAD na otvaranju današnjeg poslovanja su u porastu poslije informacije da je grčki parlament odobrio budžetski plan, zahvaljujući kome će, kako očekuju tržišta, biti izbjegnut prvi suvereni bankrot u historiji Eurozone, prenijela je američka agencija ekonomskih informacija Blumberg.

Vrijednost akcija američkih banaka su u porastu prateći kretanje vrijednosti akcija europskih finansijskih kompanija.

Cijena akcija "Bank of America" porasla je za 2,6 odsto, a vrijednosni papiri "City group" su uvećale vrijednost također za 2,6 procenata. Cijena akcija "U.S. Steel" je skočila za tri odsto, dok je "Deutsche Bank " povisila procjenu akcija proizvođača čelika sa "kupovine" na "čuvanje".

Vrijednost akcija američkih energetskih kompanija raste zajedno sa tržištem.

Tržišna vrijednost "Trans Canada" porasla je za 1,5 odsto, "Exxon Mobil" za 0,2 procenta.

U isto vrijeme oporavak cijena nafte negativno je uticao na akcije aviokompanija, pa su akcije "Delta Air Lines" pojeftinile za 1,5, a "US Airways" za 1,1 odsto.