biznis
0

Euro prvi put premašio 1,50 dolara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američki dolar u srijedu je pao na novi rekord prema euru, dok trgovci očekuju nove rezove kamatnih stopa kako bi se obuzdala recesija u Sjedinjenim Državama. Euro je u srijedu porastao na 1,5048 dolara nakon što je u utorak prvi put iznosio 1,50 dolara, javio je BBC.

Podaci objavljeni u ponedjeljak pokazuju nagli rast prekida ugovora na američkom tržištu nekretnina i drugi pad potrošačkog povjerenja u Sjedinjenim Državama koji su uticali na raspoloženje na tržištu.

Niže američke kamatne stope imaju tendenciju da okreću ulagače u potragu za drugim valutama koje zauzvrat daju bolje kamate.

"Inflacija - ili možda bolje i stagflacija - i dalje su predmetom brige za Savezne rezerve", izjavio je Gary Thomson, analitičar u CMC Markets.

Posljednji znak pada američkog potrošačkog povjerenja došao je iz istraživanja Conference Boarda, koje se pažljivo prati.

U istraživanju se navodi da je potrošačko povjerenje u februaru palo na najniži nivo u pet godina zbog rastućih strahovanja od recesije.

Istovremeno, broj američkih kuća suočenih s hipotekama porastao je za 5,7 posto u januaru u odnosu na isti mjesec u 2007.

Prošlog su mjeseca Savezne rezerve smanjile kamatne stope za tri posto kako bi spriječile da američka ekonomija uđe u recesiju.

"Uz toliko malo potrošača koji očekuju da će se uslovi preokrenuti u mjesecima koji dolaze, izgleda da se ekonomska perspektiva pogoršava i da se rizik od recesije nastavlja povećavati", izjavila je Lynn Franco, direktor istraživačkog centra potrošnje Conference Boarda.