biznis
0

Euro postaje valuta Estonije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Estonija je u petak pred istorijskom proslavom Nove godine, u kojoj će postati prva bivša sovjetska republika koja će usvojiti euro za nacionalnu valutu.

Prelazak na novu valutu zvanično počinje u ponoć 1. januara.

Estonska kruna prestaje da važi a mala država koja je nezavisnost stekla 1991. godine postaje 17 članica eurozone.

Do prelaza dolazi u vrijeme duboke krize koja je pogodila euro, posebno od kako su dvije članice eurozone - Grčka i Irska - prihvatili vanrednu spasilačku pomoć ove godine da bi izbjegli bankrot.

Zbog toga uključivanju Estonije - čija privreda od 19 milijadi eura čini jedva deseti dio jednog procenta godišnjeg učinska eurozone od 12.500 milijadi eura - mnogi pridaju simboličan značaj.

"Ulazak Estonije u eurozonu je ohrabrujući znak jer pokazuje privlačnost zajedničke valute", kazao je zamjenik šefa nemačke diplomatije Werner Hoyer. Ekonomisti vjeruju da će Estonija, koja je izašla iz svoje najteže ekonomske krize, imati korist od eura.

Baltička zemlja s 1,3 milion stanovnika tek treba da prođe kroz ključne reforme prije nego što dostigne zapadnoevropski životni standard. Estonija će biti najsiromašniji član eurozone.

Proslava će večeras uključiti vatromet i gala koncert poslije koga će predsjednik vlade Andrus Ansip iz bankomata u ponoć izvući prvu sumu u eurima.

Poslije Slovenije i Slovačke, Estonija će biti treća bivša socijalisticka zemlja koja će korisiti euro. Sedam drugih istočnoveropskih država - Poljska, Rumunija, Mađarska, Češka, Bugarska, Litvanija i Letonija - obavezale su se prlikom stupanja u EU da će preći na euro, mada nema roka do kad to treba da urade.