biznis
0

Euro na petomjesečnom maksimumu, akcije stagniraju

FENA
Tečaj eura prema dolaru u četvrtak je uvećan do novog petomjesečnog maksimuma, dok su cijene svjetskih akcija stagnirale ili opadale posljednjeg dana trgovine u najboljem ovogodišnjem kvartalu.

Tečaj eura je tokom podnevne trgovine na indikativnoj evropskoj deviznoj berzi u Londonu uvećan u odnosu na američkog takmaca 0,3 procenta, na 1,3664 dolara, navela je agencija Reuters.

Euro je u prijepodnevnoj trgovini vrijedio i 1,3671 dolar, što je bio najviši tečaj zajedničke valute 16 članica Evropske unije prema "zelenoj novčanici" od 12. aprila.

Još veći rast eura su spriječile vesti iz Irske i Španije, jer su investitori postali oprezniji uslijed najavljenih mjera štednje u tim dvjema članicama eurozone.

Indeks dolara prema korpi drugih vodećih svjetskih valuta pao je tokom poslovanja u četvrtak do najniže vrijednosti u osam mjeseci.

Istovremeno je američka valuta razmjenjivana po tečaju od 83,30 jena, što je pola procenta manje nego u srijedu uvečer u zaključnoj trgovini i sasvim je blizu najnižeg nivoa "amerikanca", u odnosu na japanskog takmaca od polovine protekle decenije.

Višednevni pad dolara "podigao" je u četvrtak cijenu zlata na nov rekordan nivo od 114,85 dolara za finu uncu, a kotacije "najsjajnijeg od svih metala" i drugih strateških proizvoda iz te grupe su već osam kvartala u neprekidnom porastu.

Irska će biti primorana, kako navodi Reuters, dodatno skresati budžetske rashode, jer je to način da namiri sve veće gubitke domaćeg bankarskog sektora koji je doživio pravi kolaps nakon izbijanja globalne finansijske krize.

Izvori u irskoj vladi su potvrdili da će ta zemlja morati da uloži oko tri milijarde eura (4,1 milijardu dolara) u jednu od vodećih domaćih finansijskih organizacija i da će budžetski deficit uvećati na 30 posto vrijednosti godišnje proizvodnje, što je poslijeratni rekord u Evropi.

Osim loše situacije u irskim finansijama, dodatnu nervozu na tržištu akcija izazvala je odluka agencije Mudis da snizi rejting španskih vladinih obveznica za jedan stepen, što je u početnoj trgovini rezultiralo osjetnim padom akcija nekih velikih banaka.

Panevropski indeks FTSEurofirst 300 blago opao je tokom početne trgovine, a u padu su bili i vodeći nacionalni pokazatelji kretanja cijena dionica u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Usprkos današnjem trendu opadanja, globalni indeks akcija MSCI je u trećem ovogodišnjem kvartalu napredovao oko 14 posto, dok je japanski Nikkei indikator u četvrtak oslabio oko dva procenta, ali je prema podacima Reutersa tokom septembra imao najveći mjesečni skok u proteklih pola godine.