Zbog pat-pozicije Grčke
2

Euro na najnižem nivou prema dolaru u četiri mjeseca

FENA
Euro se u ponedjeljak spustio nadomak najnižem nivou u gotovo četiri mjeseca prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta pod utjecajem političke pat-pozicije u Grčkoj koja je prigušila apetit ulagača za rizičnijom imovinom.

Euro je prema dolaru oslabio 0,5 posto, spustivši se 1,2856 dolara. Prethodno je nakratko kliznuo i na 1,2754 dolara, što je njegov najniži tečaj prema američkoj valuti od 19. januara, prenose agencije.

Dolar je pak dosegnuo najviši nivo prema švicarskom franku u četiri mjeseca. Oslabio je prema jenu, i to 0,2 posto, spustivši se na 79,79 jena.

Dolar i jen ojačali su u ponedjeljak pod utjecajem pojačane nesklonosti ulagača rizičnijoj imovini nakon što su pregovori u Grčkoj o sastavljanju nove vlade došli u pat-poziciju, čime su povećani izgledi na nove izbore.

Euro je oslabio prema dolaru "zbog nastavljene neizvjesnosti u pogledu Grčke, pri čemu se nastavljaju spekulacije o posljedicama eventualnog istupanja zemlje iz eurozone. Eurom se trguje po tečaju kakav je zabilježen u januaru i očekuje se njegovo daljnje slabljenje", sažima Eric Theoret iz Scotiabanka.

Dodatni je uteg za jedinstvenu europsku valutu bio podatak o neočekivanom padu industrijske proizvodnje u eurozoni u martu, nadovezujući se na znakove recesije u zoni primjene jedinstvene evropske valute.