Angela Merkel
0

"Euro je u problemima prvi put od njegovog uvođenja"

FENA
Angela Merkel (Foto: Reuters)
Angela Merkel (Foto: Reuters)
Euro je u teškoj situaciji, prvi put od uvođenja, ali će zajednička valuta 16 članica Evropske unije uspjeti da prebrodi probleme, izjavila je kancelarka Njemačke Angela Merkel u danas objavljenom intervjuu "Frankfurter Allgemeine Zeitungu".

Euro, uveden 1999., posljednjih sedmica je uzdrman zbog zabrinutosti za sposobnost Grčke, ali i drugih zemalja, kao što su Španija i Portugal, da smanje ogromne budžetske deficite.

"Euro je sada, prvi put od uvođenja, u teškoj situaciji, ali ćemo je prebroditi", rekla je ona u intervjuu njemačkom dnevniku.

Merkelova je ukazala da je zajednička valuta izdržala probu tokom finansijske krize i da je Evropska unija bila pošteđena dubljih potresa, ali je dodala da je kriza dovela do povećanja javnog duga, prenijela je agencija AP.

"Sada, u izvjesnoj mjeri, postoje špekulacije protiv zemalja u kojima je takav razvoj događaja kombiniran sa nepovoljnom startnom pozicijom i neriješenim strukturalnim problemima i to je opasno", predočila je njemačka kancelarka.

Napori za rješavanje tog problema moraju biti usmjereni na "održivost budžeta u tim zemljama", dodala je ona.

"Ja smatram da istinsko povećanje povjerenja u euro na finansijskim tržištima može biti ostvareno jedino ako se u Grčkoj i drugim zemljama, koje također imaju veoma visoke deficite, taj problem rješava tamo gde je i nastao", kazala je Merkelova.

EU je dala maglovito obećanje da će pomoći Grčkoj, ali je jasno stavila do znanja da Atina snosi glavnu odgovornost za rješavanje te krize.

Zvaničnici EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ispituju grčke javne finansije pred rok 16. maja, do kojeg Grčka treba da pokaže znake fiskalnog poboljšanja ili da se, u suprotnom, suoči sa uvođenjem dodatnih oštrih mjera.

Merkelova je pozdravila spremnost vlade Grčke da razmotri situaciju sa EU i MMF-om i preduzme dalje mjere ukoliko to bude neophodno.

"Povjerenje na finansijskim tržištima zavisi od toga da konsolidacija grčkog budžeta od četiri posto bruto domaćeg proizvoda, planirana za ovu godinu, zaista bude i ostvarena", zaključila je Angela Merkel.