biznis
0

Euforija na Wall Streetu poništila sve gubitke s početka sedmice

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najava plana američke vlade za rješavanje problema u finansijskom sustavu i povratak povjerenja ulagača u tržište izazvala je u petak snažan skok cijena dionica na Wall Streetu.

Dow Jones indeks skočio je 368 bodova ili 3,35 posto, na 11.388 bodova, dok je S&P indeks osvojio 4,03 posto, dosegnuvši 1.255 bodova. Nasdaq indeks porastao je, pak, 3,4 posto, na 2.273 boda. Pritom je S&P indeks zabilježio najveći dvodnevni skok još od 21. oktobra 1987. godine, dva dana nakon velikog burzovnog sloma.

Euforiju na Wall Streetu potaknula je najava ministra finansija Henry Paulsona da će se zakon kojim bi trebalo riješiti problem golemih loših kredita u bankama naći u Kongresu početkom iduće sedmice.

Nije iznosio detalje plana jer će se na tome raditi ovoga vikenda, no doznaje se da će plan otkupa loših hipotekarnih kredita i druge nelikvidne imovine banaka američke porezne obveznike koštati između 500 i 800 milijardi dolara.

"Vladin plan djeluje kao cjelovito rješenje, što ulijeva nadu, za razliku od dosadašnjeg niza parcijalnih akcija za spašavanje banaka", kaže John Praveen, strateg u tvrtki Prudential International Investments Advisers.

Uz to, američka Komisija za vrijednosne papire privremeno je zabranila, kao i „britanska hanfa“, „shot sale“ finansijskih dionica, odnosno oklada da će cijene dionica padati, što se smatra jednim od uzroka potonuća Wall Streeta. Fed je, pak, najavio da će s 50 milijardi dolara podržati likvidnost fondova na tržištu novca, što bi trebalo dodatno poboljšati likvidnost na finansijskim tržištima.

Zahvaljujući svemu tome, jučer je S&P indeks finansijskog sektora skočio 11,1 posto. Cijene dionica investicijskih banaka Morgan Stanley i Goldman Sachs, koje su početkom sedmice bile pod snažnim pritiskom zbog bojazni da neće preživjeti krizu, skočile su više od 20 posto.

Morgan Stanley je saopćio kako nastavlja pregovore s Wachovia bankom i fondom China Investmentom o „suradnji“, a posljednji skok cijene njegove dionice daje mu više vremena za razmatranje različitih opcija. Cijena dionice Wachovie skočila je oko 29 posto.

Dionica Washington Mutuala poskupjela je, pak, više od 42, a Citigroupa više od 22 posto nakon vijesti da bi najveća američka banka mogla ovih dana objaviti ponudu za preuzimanje WaMua.

Usprkos snažnom rastu posljednja dva dana, u cijeloj prošloj sedmici Dow Jones indeks izgubio je 0,3 posto. Međutim, S&P indeks porastao je 0,1, a Nasdaq indeks 0,6 posto.

I na evropskim su burzama u petak cijene dionica vrtoglavo porasle. Londonski FTSE 100 indeks skočio je čak 8,84 posto, na 5.311 bodova, što je najveći dnevni skok tog indeks u njegovoj 24-godišnjoj povijesti. Na Frankfurtskoj burzi, prenosi hina, DAX indeks je porastao 5,56 posto, na 6.189 bodova.