biznis
0

Euforija na Wall Streetu nakon evropskog dogovora

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na Wall Streetu juče su cijene dionica skočile više od tri posto, na najviši nivo od početka avgusta, jer je na tržištu zavladala euforija nakon što su evropski lideri usaglasili rješenja za suzbijanje dvogodišnje dužničke krize.

Dow Jones indeks porastao je 339 bodova, ili 2,86 posto, na 12.208 bodova, probivši se, po prvi put od 1. avgusta, iznad psihološki važnog nivoa od 12.000 bodova SiP 500 skočio je 3,43 posto, na 1.284 boda, a Nasdaq indeks 3,32 posto, na 2.738 bodova.

Dogovor zvaničnika evrozone o povećanju fonda za finansijsku stabilizaciju i dokapitalizaciji banaka, kao i pristanak banaka da otpišu 50 posto grčkih dugova izazvao je na tržištu euforiju.

U svih 10 sektora SiP indeksa juče su cijene dionica porasle više od jedan posto, a na vrijednosti je dobilo i svih 30 dionica Dow Jones indeksa.

Najviše su poskupile dionice banaka, koje su posljednjih mjeseci zbog evropske dužničke krize bile pod najvećim pritiskom. SiP indeks tog sektora skočio je više od šest posto.

Smatra se da velik obim trgovanja pokazuje da su se na tržište vratili ulagači koji su se dosad držali postrani, te da bi optimizam na tržištu idućih dana mogao privući dugoročne ulagače.

Na Wall Streetu, Ameriican Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je juče zamijenilo oko 11,2 milijarde dionica, znatno iznad prošlogodišnjeg dnevnog prosjeka od 8,4 milijarde.
Optimizmu na tržištu juče su doprinijeli i dobri makroekonomski podaci. U trećem tromjesečju bruto domaći proizvod SAD porastao je 2,5 posto na godišnjem nivou, što je najveći rast ekonomije u godinu dana i gotovo dvostruko veći nego u prethodnom kvartalu, kada je iznosio 1,3 posto.

Nastavljen je i niz boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih izvještja kompanija.