EU
0

EU zadržala svoj udio u svjetskoj trgovini

FENA
Evropska unija je od sredine 90-tih godina uglavnom zadržala svoj udio u svjetskom tržištu i dalje je najveći robni izvoznik u svijetu te prednjači na tržištu proizvoda visoke tehnologije, pokazuje izvještaj koji je u ponedjeljak objavila Evropska komisija.

Od sredine 90-tih godina došlo je do velike preraspodjele na globalnom tržištu između razvijenih i zemalja u razvoju kao i između samih razvijenih zemalja. Sjedinjene Države i Japan su u toj preraspodjeli izgubili, dok je EU uglavnom uspjela zadržati svoj udio, navodi se u izvještaju.

U globalnoj robnoj trgovini, ne računajući energiju, EU ima udio od 19,5 posto, što je samo za 1,3 posto manje nego 1995. godine, dok je udio SAD-a i Japana pao za 4,4 odnosno 4,1 posto.

Želi li zadržati sadašnji položaj i dodatno ga poboljšati, Evropska unija morat će više investirati u proizvode visoke tehnologije i nastaviti s povećanjem svoga udjela na tržištima rastućih gospodarstava Kine i Indije, kaže se u izvještaju.

Evropska unija je 2007. godine u robnoj razmjeni ostvarila višak od 162 milijarde eura.

Unija ima vrlo povoljnu strukturu uvoza - dvije trećine uvoza u EU otpada na proizvodne svrhe. Ona proizvodi trećinu proizvoda visoke kvalitete na svjetskom tržištu, a ti proizvodi predstavljaju polovicu evropskog izvoza, prenosi Hina.

Evropska unije je također najveći izvoznik usluga, 26,9 posto svjetskog tržišta, najveći investitor i najveće odredište stranih investicija.