Prvi koraci BiH ka Evropi
0

EU tehnički standardi za kompanije iz BiH

Sarajevo-x.com
Na poslovnoj konferenciji, održanoj danas u Privrednoj Komori Kantona Sarajevo zvanično je prezentiran dokumenat "Uputstvo i tehnički standardi za BiH drvnoprerađivačke i metaloprerađivačke kompanije" koji domaćim izvoznim poslovnim subjektima omogućava uvid u EU tehničke standarde.

Sveobuhvatni vodič, prvi ovakve vrste u našoj zemli, sadrži sve specifične standarde koje zahtijevaju, i BiH i EU, za sve drvne i metaloprerađivačke proizvode.

"Ubijeđen sam da će Vodič o standardima i standardizaciji za bh. kompanije iz drvoprerađivačkog i metaloprerađivačkog sektora biti veoma koristan, kako za moju, tako i za svaku drugu drvoprerađivačku ili metaloprerađivačku firmu u BiH koja namjerava izvoziti svoje proizvode u inostranstvo", kazao je Nusret Duranović, tehnički direktora firme Jafa Jasa 4 - proizvođača građevinske stolarije iz Srebrenika.

Iako njegova kompanija već izvozi na područje EU, Duranović smatra da vodič sadrži i veoma korisne podatke koji se odnose na nove proizvode, specifične standarde država članica, kao i nove standarde EU.

"Standardi EU su 'živa' kategorija, koja se neprekidno mijenja. Ono što je dobro u ovom vodiču je da proizvođačima nudi informacije i o tome kako pratiti sve te promjene i ostati ažuriran", izjavio je Duranović.

Ovo je prvi vodič ovakve vrste koji sadrži sve principe standardizacije i specifične standarde koji se u EU i u BiH primjenju u drvnoprerađivačkom i metaloprerađivačkom sektoru. Inače, vodič je rezultat saradnje Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine i USAID-Sida FIRMA projekta.

"U saradnji sa USAID-Sida FIRMA projektom, razvili smo ovaj, po mom mišljenju, izuzetno praktičan instument koji će koristiti firmama u BiH", kazao je Goran Tešanivić, direktor Instituta za standardizaciju BiH.

On je dodao da je vodič je vrlo jasno napisan i logički organizovan te je lako shvatljiv i za one koji se po prvi put približavaju ovoj tematici.

Na konferenciji su predstavnici FIRMA projekta prezentirali i još dva dokumenta.

Izvještaj o EU direktivama i standardima za drvoprerađivački i metaloprerađivački sektor, bh. kompanijama nudi praktična uputstva kako da zadovolje zahtjeve EU neophodne za izvoz, a sve u skladu sa EU direktivama i standardima koje diktira tržište EU.

Izvještaj o "Stanju laboratorija u BiH“", koji je izrađen u saradnji sa USAID-Sida FARMA projektom, nudi pregled postojećih laboratorijskih testova u BiH neophodnih za pristup tržištu EU kada su u pitanju hrana, te proizvodi od drveta i metala.

"Ovaj izvještaj također, nudi pregled postojećih laboratorijskih kapaciteta da izvrše ove testove", izjavila je Vesna Šaraba, ekspert za usklađivanje sa EU - FIRMA projekat, koja je radila na dokumentu.

Ona je istakla da je ustanovljeno da postojeći kapaciteti nisu dovoljni ni sa pravne, ni sa tehničke, ni sa institucionalne tačke gledišta, te da ovaj izvještaj daje specifične preporuke kako ih unaprijediti.