biznis
0

EU spašava banke koje "padnu" testove na stres?

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zemlje članice Evropske unije spremne su pomoći svim bankama čiji testovi izdržljivosti otkriju finansijske slabosti, izjavio je jedan dužnosnik EU kako bi smanjio zabrinutost na tržištima.

Evropski se čelnici nadaju da će rezultati već provedena testiranja devedesetak evropskih banaka, koji će biti objavljeni 23. jula, konačno uvjeriti ulagače da se taj blok ne nalazi na rubu još jedne krize, iako su neki analitičari testove unaprijed ocijenili preslabima da bi bili uvjerljivi.

Želeći dodatno umiriti tržišta, nizozemski ministar finansija Jan Kees de Jager izjavio je da će članice Unije brzo reagirati ako ishod testova rezultira problemima, prenose agencije.

"Ako se u bilo kojem slučaju pokaže potreba za djelovanjem, Evropa je na to spremna i odmah će reagirati, na razini pojedinih članica", izjavio je on u Bruxellesu uoči dvodnevna sastanka ministara finansija eurozone i Evropske unije.

S njime se složio evropski povjerenik za gospodarska pitanja Olli Rehn, koji je rekao kako vjeruje da je evropski bankarski sektor "općenito otporan", ali da se EU unatoč tome mora "pripremiti za moguće džepove ranjivosti".

Rehn je prošle sedmice predložio da se 440 milijardi eura vrijedan mehanizam pomoći za zadužene članice eurozone iskoristi za pomoć bankama tih zemalja.

U ponedjeljak je ipak nastupio nešto opreznije, ustvrdivši da je fond koji je osnovala Španija, jedna od zemalja za čije banke analitičari smatraju da im najviše treba pomoć, "zasigurno dovoljan za španske potrebe".

Provjere su već provedene, ali su evropski čelnici zatražili da njihovi rezultati budu zadržani u tajnosti. Još se uvijek spore oko detalja i očekuje se da će "ministri finansija u utorak razmotriti modalitete objave rezultata", saopćeno je iz Bruxellesa.