biznis
0

EU prezentirala dva izvještaja o subvencijama u BiH

FENA
Projekt koji finansira Evropska unija „Podrška za konkurenciju i državnu pomoć u BiH“ danas je u Sarajevu prezentirao dva izvještaja o subvencijama u BiH: „Preliminarni inventar državne pomoći (PIDP) za BiH“ i „Pripremno mapiranje državne pomoći za BiH“.

Ovi izvještaji predstavljaju prvi ikada napravljeni pokušaj u BiH da se prikupi i izračuna iznos državne pomoći, odnosno subvencija za preduzeća, a također temelj su za uspostavljanje nacionalnog sistema državne pomoći u BiH, što je jedan od zahtjeva EU prema BiH, rekao je Heinrich Hoelzler, vođa Projekta.

Izvještaj “Preliminarni inventar državne pomoći za BiH“ ukazuje da realna procjena ukupne državne pomoći u BiH od 2004. do 2006., premašuje jednu milijardu KM i da vjerovatno ne iznosi više od 1,2 milijarde KM.

Prema ovome izvještaju Distrikt Brčko gotovo da nije imao nijednu shemu državne pomoći koja se odnosi na određeni privredni sektor, dok je ta pomoć u FBiH bila 10 do 19 puta viša u odnosu na Republiku Srpsku.

U posmatranom periodu, kako je rečeno danas tokom prezentacije, bilo je i 20 izraženih slučajeva značajnih ekonomskih subvencija kompanijama u BiH, što može predstavljati pitanje za razmatranje budućeg organa nadležnog za kontrolu državne pomoći u BiH.

Pominje se i to da su na nivou FBiH postojale ogromne razlike od kantona do kantona, a da je najveća državna pomoć u spomenutom periodu dodijeljena u Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu.

U izvještaju se također predlaže da Vijeće ministara BiH usvoji izvještaj kao osnovu za uspostavljanje sistema monitoringa državne pomoći u BiH.

Drugi zvještaj „Pripremno mapiranje državne pomoći za BiH“ kreiran je da na osnovu trenutnih podataka pokaže kako bi trebalo procjenjivati status nerazvijenosti BiH u pripremi za EU integracije, ali i da pruži uvid u način mapiranja državne pomoći, što će također biti jedan od zahtjeva EU prema BiH.

Posebna pažnja se skreće na činjenicu da će razvoj pouzdanih ekonomskih statističkih podataka u BiH biti od vitalnog značaja za zvanično mapiranje državne pomoći.

Oba izvještaja sačinjena su na osnovu jednogodišnjeg istraživanja 90 vladinih organizacija u BiH.