biznis
0

EU i Afrika postigli sporazum o slobodnoj trgovini i demokratiji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropski i afrički lideri u nedjelju su obilježili kraj svog dvodnevnog samita u Lisabonu potpisujući sporazum kojim promoviraju slobodnu trgovinu i demokratiju. Samit se smatra pokušajem Evrope da vrati izgubljene pozicije u Africi i da se bori protiv rastućeg kineskog utjecaja na tom kontinentu.

Senegaleski predsjednik Abdoulaye Wade, međutim, poručio je liderima da je Evropa već izgubila utrku za utjecajem u Africi.

Neslaganja oko trgovinskih sporazuma također su bacila sjenu na drugi dan samita.

Kontroverze o prisustvu zimbabveanskog lidera Roberta Mugabea također su domirale.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je dobila zadatak da izrazi brige EU oko Zimbabvea, izjavila je da je Mugabeova politika "naštetila Africi".

"Situacija u Zimbabveu brine nas sve, nas u Evropi kao i u Africi. Nemamo pravo odvraćati pogled kada se krše ljudska prava", izjavila je ona.

Raniji napori održavanja samita EU i Afrike propadali su oko pitanja prisustva Mugabea.

Iako mu je zabranjen ulazak u EU, afrički lideri su zahtijevali da mu se pošalje poziv za prisustvo. Britanski premijer Gordon Brown bojkotovao je samit u znak protesta.

Mugabe, koga brojni afrički lideri i dalje smatraju herojskim oslobodiocem Zimbabvea, još nije javno odgovorio na kritike.

Dokument o strateškom partnerstvu EU i Afrike ističe zajedničku politiku na nekim poljima kao što su sigurnost, razvoj i dobra vladavina.

Dopisnik BBC-a iz Lisabona tvrdi kako sporazum ima krajnje ambiciozne ciljeve i da će njihova provedva biti teška.

Predsjednik Wade kritikovao je evropske lidere zbog pokušaja da izvrše pritisak na afričke zemlje da potpišu nove trgovinske sporazume, dodajući kako je kineski pristup zadobio više prijatelja.

"Danas je veoma jasno da Evropa gubi bitku oko trgovine u Africi", kazao je on.

Dopisnik BBC-a javlja da, iako je Kina masovno povećala svoja ulaganja u Afriku, ona ne namjerava vezivati ta pitanja s pitanjima demokratije i ljudskih prava.

On dodaje kako su Evropa i Afrika u otvorenom neslaganju oko planova EU da smanji uvozne takse, uprkos tome što se sporazum usmjerio na slobodnu trgovinu.

Portugalski premijer Jose Socrates opisao je skup - prvi u sedam godina - kao "samit jednakih".

"Mi smo jednaki u našem ljudskom dostojanstvu, ali smo također ravnopravni i u smislu političke odgovornosti", izjavio je on u uvodnom govoru.

Predsjednik Gane John Kufuor, koji je također predsjednik Afričke unije, izjavio je kako je došlo vrijeme otresti se kolonijalne prošlosti.

EU nastoji povećati broj novih sporazuma o ekonomskom partnerstvu s bivšim afričkim kolonijamna i regionalnim blokovima. Svjetska trgovinska organizacija želi da trenutni preferencijalni trgovinski sporazumi isteknu do kraja godine.

Afrički predstavnici zabrinuti su da bi novi sporazumi mogli biti neizbalansirani i da njihove zemlje neće bitio u stanju da se natječu sa subvencioniranim evropskim robama.

Neke države, poput onih u istočnoj Africi, već su se obavezale na nove sporazume.