biznis
0

EP odbio plan o finansiranju ITER-a

FENA
Evropski parlament ove sedmice je odbio plan finansiranja eksperimentalnog termonuklearnog reaktora ITER-a za koji su zemlje članice željele da se iz postojećeg budžeta EU-a izdvoji 1,4 milijarde eura kako bi se pokrio nedostatak sredstava, piše BBC.

Zemlje su se složile da se ponovno rasporedi novac iz evropskog proračuna za razdoblje od 2007. do 2013., ali Parlament je to odbio.

"Imali smo zeleno svjetlo Vijeća ministara ali Parlament ga nije slijedio", rekao je Michel Claessens, glasnogovornik Opće uprave EK-a za istraživanje. "Komisija će predstaviti prijedlog za finansiranje ITER-a sljedeće godine", dodao je.

Međunarodni termonuklearni eksperimentalni reaktor ITER, čija je izgradnja počela 2008., trebao je biti izgrađen za deset godina uz cijenu od 5 milijardi eura.

Međutim, brojni problemi, od tehničkih do pitanja osoblja, podigli su konačnu cijenu i mnogi se stručnjaci sada slažu da bi se ona mogla kretati oko 15 milijardi eura.

Evropa je odgovorna za 45 posto troškova, a šest partnera ITER-a - Kina, Indija, Japan, Južna Koreja, Rusija i SAD - svaka doprinosi s 9 posto ukupnog troška.

Evropska komisija se nada da će uspjeti osigurati stabilan izvor finansiranja u dugoročnom proračunskom razdoblju EU-a koje počinje 2014.

Zagovornici ITER-a tvrde da taj projekt ima potencijal promijeniti tok historije i da zahtjeva neupitnu predanost svih sudionika. Projekt je usmjeren na komercijalizaciju nuklearne fuzije, procesa u okviru kojeg se otpušta ogromna količina energije u jezgrama zvijezda, pod pritiskom snažnih gravitacijskih sila i na temperaturama od nekih 10 miliona stepeni Celzijusa.

Naučnici su pokazali da se taj proces može imitirati na Zemlji fuzioniranjem jednostavnih vodikovih izotopa kako bi se oslobodila ogromna količina energije, no to dosad nije izvedeno u komercijalnim vrijednostima niti je u dosadašnjim eksperimentima proizvedeno više energije nego što je potrošeno.