biznis
310

Enisa Bekto, dama u velikom biznisu: Kada su nas svi otpisali pokazali smo da možemo uspjeti

Piše: E. A.
Enisa Bekto
Ovogodišnja nagrada "Lady Boss“ za veliki biznis, koju dodjeljuje Asocijacija poduzetnica One BiH, pripala je Enisi Bekto, generalnoj direktorici kompanije Bekto Precisa koja slovi kao goraždansko privredno čudo.

Kriteriji za nagradu bili su rast prihoda i profita, a u velikom biznisu to je ostvareni promet veći od 40 miliona maraka te rast broja uposlenih. Priznanje Enisi Bekto uručila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac.

"Ovdje smo podrška nečemu što vrijedi jer je ovo u BiH najvrednije. Vi niste samo snaga žene, već i snaga države“ poručila je ona.

Bezbroj je nagrada i priznanja, domaćih i međunarodnih, no Enisa za Klix.ba kaže da je ova posebna jer dolazi od žena.

"Osjećam se ponosno iz razloga što su me nominovale prijateljice. Saznala sam to pred dodjelu nagrade. To je posebno jer svi smo mi ovdje poduzetnici, svi se susrećemo sa istim stvarima i onda vam oni dodjele nagradu, to je nešto posebno što čovjek može da doživi“, kaže Enisa Bekto.

Ova žena je na čelu kompanije koja svoje proizvode plasira širom svijeta, dok se istovremeno svakodnevno bori da proširi tržište i radna mjesta. Uspijevajući pomiriti čak i nemoguće, Enisa Bekto vremenom je postala zvijezda bh. industrijskog čuda.

"Šta reći pred toliko divnih žena koje se bore sa istim problemima sa kojima se svakodnevno susrećemo, šta reći što ne znate, osim da budemo ustrajne i da se borimo jer jačanjem snage žene moramo jačati snagu muškarca. Samo jak muškarac može podržati jaku ženu“, njena je poruka ženama poduzetnicama sa gala večeri u Vijećnici na kojoj su dodijeljena priznanja.

Enisa je već dvije godine članica Asocijacije poduzetnica u One, a to znači pripadati ekskluzivnoj poslovnoj mreži namijenjenoj za povezivanje žena poduzetnica koje su zainteresovane za izgradnju i razvoj održivog i profitabilnog biznisa. Njih 70-ak iz cijele regije, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i drugih zemalja nisu propustili priliku da posjete kompaniju na čijem je čelu jedna od počasnih članica asocijacije. Tako su na dan dodjele nagrade stigle u Goražde, u obilazak pogona jedne od najuspješnijih kompanija u regionu.

Na putu do Goražda njihov autobus je ostao u kvaru, no umjesto čekanja servisa, upomoć su pozvale Enisu.

"Ona je reagovala odmah, za manje od 15 minuta sve je bilo riješeno, odnekud se stvorio autobus iz Goražda, tada sam rekla ženama koje su bile zabrinute da je sve to zapravo namješteno i da smo imale priliku vidjeti da žene u BiH, ukoliko žele, mogu pomjerati puteve. To je snaga žene“, ispričala je Aida Zubčević, predsjednica Asocijacije One.

Posjeta Bekto Precisi organizirana je jer su ženama poduzetnicama iz regiona članice asocijacije zapravo željele pokazati zbog čega je nagrada za veliki biznis pripala Enisi Bekto.

"Imamo te pozitivne priče, stimulirajuće, tako da smo željeli pokazati našim gošćama da je to zaista veiki biznis i jedna impozantna stvar“, kazala je Aida Zubčević.

Upravo su se na primjeru razvoja kompanije koju vodi jedna žena poduzetnice uvjerile da je uspjeh moguć zahvaljujući snazi žene, što je bio i moto ovogodišnje Međunarodne konferencije na kojoj su učestvovale.

Podrška ženama u biznisu

"Cilj nam je promocija ženskog poduzetništva i naše počasne članice, koja svojim kredibilitetom daje podršku ženama koje se bave biznisom. Zajedno smo jače, snažnije, jer kada u ovakvoj BiH pričamo o Enisi Bekto, onda pokušavamo biti okidač i stimulans za žene koje žele krenuti u neko pokretanje biznisa da istraju u tome. Osim toga, mi lobiramo, želimo postati partneri izvršnoj i zakonodavnoj vlasti da djeluju efikasnije“, kaže Zubčević.

Žene su se zanimale za proizvode koji nastaju u kompaniji, a nakon toga uživale su u zajedničkom druženju na imanju porodice Bekto u Ustikolini.

"Ovi pozitivni primjeri su nešto što trebamo i više pokazivati i isticati i čime se trebamo u cijeloj regiji ponositi, jer nažalost mi smo u cijelom regionu zasićeni nekom negativnom energijom, čak mržnjom. Baš zato, svaki uspjeh treba priznati i isticati, potvrditi i nagraditi ga. Veliki biznis je put velike slobode, ali i velike odgovornosti i samoodricanja“, kazala je Ratka Jurković koja je stigla iz Zagreba.

Poseban utisak na Ratku, inače prvu Hrvaticu koja je magistrirala na prestižnoj Norveškoj školi za ekonomiju i poslovnu administraciju u Bergenu, tokom posjete Goraždu ostavila je činjenica da je grad doživio procvat u privrednom smislu.

Uspjeh treba priznati

"Fascinirana sam kako je grad koji je toliko propatio uspio da se revitalizira, oduševljena sam ovom otvorenošću, radinošću i vrhunskom kreativnom energijom kojom zrači ovaj prostor“, kazala je Ratka za Klix.ba

Zanimljivo je također da Enisa nikada u prvi plan nije stavila vlastiti, nego po ko zna koji put uspjeh Goražda u poslovnom okruženju.

"Onda kada su nas svi otpisali mi smo pokazali da možemo uspjeti, na to sam ponosna“, kazala je.

Njen uspjeh nije slučajnost, jer njena porodica ima tradiciju porodičnog biznisa više od tri decenije pa je bilo potpuno prirodno da Enisa nastavi istim putem, slijedeći ideje svog oca Redže Bekte.

"Ovi dani su nam pokazali kako je vrijedno umrežavanje žena jer ovdje nastaju ideje, razvija se saradnja. Ovakve stvari su važne radi razmjene informacija, to su platforme koje mogu da posluže za razvoj“, kaže Olivera Pantović, predsjednica poslovnih žena Srbije, poručujući da je dobro da se žene drže zajedno jer tako mogu mnogo više učiniti.

Ljubica Kostić-Bukarica predvodi poslovne žene iz Crne Gore.

"Mi imamo svega 9,6 posto žena u biznisu, posljednji smo u regionu, ali trudimo se postići više. Ovo je fascinantno, puna sam utisaka i jednostavno sam ostala bez teksta. Mislila sam da ovdje ne može postojati nešto ovakvo. Ovo ohrabruje kompletan region, potrebno nam je to na ekonomskom planu i vjerujem da saradnja može donijeti benefite u ekonomskom smislu“, kaže Ljubica.

Za Mariju Ivanković-Jurišić posjeta BIH bila je, kaže, inspiracija, te jedva čeka ponovo doći u Sarajevo i Goražde.

"Kada ja iz svoje male umjetničke radionice imam priliku vidjeti fabriku poput ove onda zaista mislim da je privilegija rijetkih da za života uposle ovoliko ljudi i naprave ovakav biznis pa čak i ovaj raj na zemlji ovdje na imanju porodice Bekto. Ja se nadam da naša Enisa bar nekad od obaveza stigne uživati u svemu ovome. Mnogo sam sretna što sam vidjela nešto ovakvo, što sam učestvovala u nečemu ovakvom i što sam dobila priliku da izlažem na sajmu ono što ja proizvodim“, kazala je Marija Ivanković-Jurišić, inače modna dizajnerica koja u svojoj umjetničkoj radionici radi unikatne odjevne predmete od prirodnih materijala.

Putovanje je posebnu draž imalo i za žene iz Makedonije.

"Ovdje je pet poslovnih žena iz Makedonije, ja se bavim multimedijom i razvojem, takoreći sam u muškom svijetu, ali nastojim parirati. Ovo što smo vidjeli to je nešto zaista fascinantno. Ovo bi trebali svi vidjeti jer ovo je pravi primjer kako stvari trebaju da se razviju u regionu, kako se voli svoja zemlja, grad, kako se ulaže u svoj grad. To je uradila Bekto Precisa, svaka im čast, svima su nam dali primjer kako“, kaže Valentina Disoska, predsjednica Biznis žena Makedonije.