Podnesene krivične prijave
0

Energopetrol bi mogao biti vraćen državi

Piše: N. J.
Petnaest članova Nadzornog odbora i Uprave "Energeopetrola" d.d. Sarajevo prijavljeno je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu za "neprocjenjivu štetu nanesenu preduzeću i malim dioničarima".

Krivičnu prijavu podnijelo je Udruženje dioničara, akcionara i udjeličara BiH, nakon što su, kako nam je kazao predsjednik Udruženja Rizah Softić, jedva došli do Ugovora o dokapitalizaciji "Energopetrola".

"Taj je ugovor pun nelogičnosti i krajnje nepovoljan, a za njegovo potpisivanje isključivo su odgovorni bivši federalni premijer, preminuli Ahmet Hadžipašić te aktuelni federalni ministar energetike Vahid Hećo koji je na istoj poziciji bio u vrijeme potpisivanja ugovora", ističe Softić.

Navodi, međutim, kako je za podnošenje krivične prijave Tužilaštvu, ipak, puno značajniji bio Izvještaj Odbora za reviziju "Energopetrola", koji je sastavni dio preduzeća, a koji je ustanovio da se čak ni tako sročen ugovor o dokapitalizaciji ne poštuje. Taj izvještaj je dostavljen Tužilaštvu kao dokaz.

"Izvještaj Odbora za 2009. je pokazao da je 'Energopetrolu' 27. marta 2009. doznačeno 55 miliona KM za ispoštivanje ugovora o dokapitalizaciji, od čega je u preduzeće uloženo samo 19,3 miliona KM. No, to nije sve. U 2010. doznačena je zadnja tranša od 95 miliona KM za dokapitalizaciju, i to kreditnih sredstava, a nije uložen ni fening. Uz to, pojavilo se i sedam miliona KM kamate na taj iznos, jer je riječ o kreditu. Tih sedam miliona su krajnje sporni jer je kupac 'Energopetrola' bio dužan uložiti keš, a ne kreditna sredstva. A jedino što se iz svega vidi je da nedostaje mnogo novca i to je posao za Tužilaštvo", kaže naš sagovornik.

Prema ugovoru o dokapitalizaciji, koji je sklopljen 2006, konzorcij "INA-MOL" trebao je u roku od tri godine uložiti 150 miliona KM u "Energopetrol". Umjesto toga, oni su stavili pod hipoteku imovinu "Energopetrola" i podigli spomenuti kredit od 55 miliona KM, a u 2010. su uzeli novih 95 miliona kredita.

Softić ističe i kako je Odbor za reviziju, u čijem su sastavu Goran Vukorepa, Sead Brajlović i Zoltan Mori, u svom nalazu naveo i kako u "Energopetrolu" nije uspostavljen sistem internih kontrola koje bi pratile da se proces ulaganja odvija na zakonit način, kao i da novi vlasnici nisu marili za dugovanja, baš kao što nisu ni naplaćivali potraživanja.

"Treba pohvaliti Vladu FBiH koja nije usvojila izvještaj revizorske kuće 'Deloitte', koja je uradila 'nezavisnu' reviziju, iako ju je ranije angažirao 'INA-MOL' za unutrašnju i vanjsku reviziju. Naime, 'Deloitte' je kreditna zaduženja 'INA-MOL-a' priznao kao ulaganje u 'Energopetrol'. No, ostaje nejasno zašto Vlada kao vlasnik 22,12 posto dionica 'Energopetrola' nije ništa poduzela da spriječi nezakonitosti, jer su imali ili mogli imati uvid u sve", istakao je Softić.

U članu 14. ugovora o dokapitalizaciji navodi se da povećanjem temeljnog kapitala 'Energopetrola', otkazivanje ugovora ne može uticati na vlasništvo konzorcija nad dionicama koje ima u društvu i njegova upravljačka prava do donošenja konačne odluke arbitraže. No, Softić ističe da itekako ima načina da se poništi privatizacija "Energopetrola" i da on u konačnici bude vraćen državi.

"Pa mi nećemo ni tražiti raskidanje ugovora prije nego što se uradi arbitraža. No, čak ni arbitraža neće biti potrebna ako Tužilaštvo dokaže nezakonitosti, čime će po automatizmu 'pasti' privatizacija ovog preduzeća i ono će moći biti vraćeno u posjed države", kazao nam je Softić.

Krivične prijave podnesene su protiv osam članova Nadzornog odbora: Berislava Gaše, Attile Dsupina, Zsolt Petha, Zahida Pite, Laszla Bartha, Karola Robaka, Mladena Proštenika i Juraja Jergovića, te protiv sedam članova Uprave: Franje Božića, Gabora Ordoga, Melise Kulaglić, Miroslava Polaka, Željka Smojvera, Zoltana Tasacsa i Andrasa Burkusa.