biznis
0

Energoinvest u Libiji i Alžiru ima ugovorene poslove vrijedne 180 miliona eura

FENA
"Energoinvest" trenutno ima osiguranih poslova u izgradnji dalekovoda i trafostanica, prije svega na libijskom i tržištu Alžira, oko 180 miliona eura što kompaniji daje sigurnost i stabilnost u godini koja je pred nama – istakao je danas direktor "Energoinvesta" Džemail Vlahovljak na godišnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

U toku 2007., kako je dodao, za godine koje dolaze osigurali su poslove u Alžiru za šta su potpisana dva ugovora – o izgradnji 220 kiliovoltnog dalekovoda, vrijednosti 30 miliona dolara i isporuci 6.000 tona čelične konstrukcije za stupove, vrijednosti osam miliona eura.

U Libiji u narednim godinama, zahvaljujući aktivnostima u 2007. i 2006., ugovoreni su poslovi u oblasti dalekovoda vrijedni više od 120 miliona eura. Libija je tako, kaže Vlahovljak, ponovo u centru pažnje "Energoinvesta" i njihovo glavno tržište.

Vlahovljak je govoreći o problemima koji su pratili realizaciju ugovora kazao da su sva globalna politička kretanja imala utjecaja na poslovnu klimu u kojoj je radio "Energoinvest".

Nastavljena je realizacija ugovora na tradicionalnom tržištu u Alžiru uprkos teškoj političko sigurnosnoj situaciji u toj zemlji, a posebno teškoj kada je u pitanju osiguranje viza za uposlenike ove kompanije koji su angažovani na tim poslovima. U završnoj je fazi realizacija šest ugovora za dalekovode 400 i 220 kilovolti i dva ugovora za šest trafostanica.

-Vjerovatno najveći problem s kojim se "Energoinvest" suočava je nedostatak vlastite proizvodnje i opreme koja se ugrađuje u kompleksne objekte – naglasio je Vlahovljak.

Ostvareni finansijski rezulatati ove godine uglavnom su u okvirima planiranih pri čemu procijenjeni ukupni prihodi iznose 319.507.494 KM.

-Efekti poslovanja su oko planiranih i računamo da će profit biti ostvaren oko 2, 8 miliona KM – kazao je direktor Sektora za finansije Dževad Ganić.

On je istakao teškoće u osiguranju bankarskih servisa, navodeći da je 4,5 miliona KM izdvojeno za provizije bankama po osnovu akreditiva, garancija i dr.

"Energoinvest" je, prema riječima zamjenika direktora Abdulharis Šete, ušao u tri oblasti važne za budućnost kompanije. To se odnosi na povratak istraživanjima nafte i gasa, prodor u oblast tehnologija u eksploataciji vjetroenergije, kao i složenih zahvata na termoenergetskim blokovima i postrojenjima vezano za okolišne standarde. Nagoviješten je izlazak i poslovni ugovori na tržištu Saudijske Arabije.

-Posebno važno je "Energoinvestovo" kvalitetno pozicioniranje kao partnera Vladi FBiH o konsaltingu u svim poslovima koji se tiču planova i projekata energetskih objekata u FBiH - kazao je Šeta.