biznis
0

Energoinvest: Svi poslovi ugovoreni u Libiji bit će realizirani

FENA
Energoinvest d.d. je u 2011. godini imao prihod od 260.466.614 KM i rashod od 259.969.144 te dobit od 497.470 KM, saopćeno je danas na pres-konferenciji ove kompanije.

Kako je istakao savjetnik direktora Džemail Vlahovljak, ovo je bila najteža poslijeratna godina za Energoinvest.

"Nemiri u Libiji su bili najteži udarac za Energoinvest jer smo od polovine februara bili primorani obustaviti sve aktivnosti na tom za nas izuzetno važnom tržištu. Ipak, u pregovorima s novim vlastima u toj zemlji uspjeli smo aktivirati sve poslove koji su ugovoreni prije izbijanja nemira", dodaje Vlahovljak.

Direktor Energoinvesta Enes Čengić rekao je da će i 2012. godina biti teška zbog veoma nepovoljnih globalnih ekonomskih kretanja koja se intenzivno reflektiraju na regione gdje Energoinvest ima izraženi poslovni interes.

"Energoinvest i pored izuzetno loše kako investicijske tako i parcijalno bezbjedonosne klime, danas realizira poslove u Alžiru, Etiopiji, Kongu, Makedoniji, Kosovu i Slovačkoj, te će se ti poslovi dijelom prenijeti u 2012. godinu. Na tržištu Jemena i Sirije smo morali privremeno obustaviti započete aktivnosti zbog političke situacije u tim zemljama", kaže Čengić.

On dalje navodi da se još čeka investicijski zamah na domaćem tržištu pri čemu se Energoinvest treba tretirati kao lider u pokretanju izgradnje elektroenergetskih objekata u vidu projektovanja i izgradnje hidro i termoelektrana koje planiraju vlasti u Bosni i Hercegovini,a također očekuju i značajnije učešće Energoinvestovih stručnjaka na realizaciji poslova na koridoru 5-C.

Kao dio poslovne strategije Energoinvest planira jače i dugoročnije povezivanje s proizvođačima opreme iz Evrope, kao i uspostavljanje čvršćih veza s partnerima iz Kine, Koreje i Indije.

Nakon isteka ugovora s INA-om i obostrane saglasnosti da se najam bh. pumpi i drugih objekata vezanih za naftu i naftne derivate ne produžava, Uprava Energoinvesta je donijela odluku kojom su svi objekti firme BH promet u Zagrebu, preregistrirani u kompaniju Energoinvest - Hrvatska, čija je osnovna djelatnost promet nafte i naftnih derivata na objektima koji su vlasništvo Energoinvesta d.d. Sarajevo.

Uvažavajući realnost Energoinvestovih postojećih kapaciteta i realizaciju poslova relativno niske profitne marže, da bi firma ostvarila minimalnu dobit za sljedeću godinu, neophodno je da ostvari prihode najmanje u visini od 300.000.000 KM (bez realizacije prihoda po osnovu uvoza gasa).