biznis
0

Energoinvest prodao licencu Korejcima

FENA
Energoinvest d.d. Sarajevo zaključio je Ugovor s korejskom firmom "Iljin electric Ltd." o prodaji licence za proizvodnju motornoopružnog pogona tipa EMOP koji pokreće najnoviju generaciju visokonaponskih SF6 prekidača Energoinvestove proizvodnje tipa SFEL.

-S obzirom na vrijeme i okolnosti pod kojim je ostvarena, prodaja ove licence ima mnogo veći značaj, nego što je to bila senzacionalna prodaja licence zapadnoevropskoj, holandskoj firmi HOLEC COQ prije 25 godina, objašnjeno je iz Energoinvesta.

Nakon prodaje licence, Energoinvest očekuje nastavak saradnje s ovom korejskom firmom kroz prodaju pogona i njegovih komponenti tokom nekoliko narednih godina.

Pored toga, najavljeno je da će Korejci kupiti još jednu licencu od Energoinvesta. Riječ je o sklopnom elementu novog 245 kV prekidača koji koristi novi, originalni princip gašenja električnog luka uz pomoć "double speed" mehanizma koji omogućava primjenu niskoenergetskog motornoopružnog mehanizma tipa EMOP i na najvišim naponima.

Veoma uspješna tipska ispitivanja ovog prekidača obavljena su prošle godine u HPL KEMA (Holandija) i već neko vrijeme se proizvode i isporučuju u Meksiku gdje Energoinvest ima svoju tvornicu elektroopreme Energomex.

Predstavnici "Iljin Electric" će ponovo posjetiti Energoinvest tokom jula kada će biti razgovarano i o mogućem zajedničkom razvoju u oblasti VN prekidača i metalom oklopljenih postrojenja, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Energoinvesta.