biznis
0

Energoinvest dobio poslove vrijedne oko 70 miliona KM

FENA
Generalni direktor Energoinvesta d.d. Enes Čengić izjavio je da je ova kompanija u zadnjih mjesec dana dobila poslove vrijedne oko 70 miliona KM

„Zahvaljući našem dosadašnjem radu u sjevernom Iraku u regiji Erbil uz ranije potpisane ugovore dobili smo ekstenziju od 3,5 miliona eura na još jednoj trafo stanici. To samo govori o tome koliko investitori u Iraku vjeruju kompaniji Energoinvest“, istakao je Čengić.

Također, Energoinvest je dobio jedan veliki projekt u južnoj Albaniji -110 kilovoltni dalekovod u vrijednosti od oko 32 miliona eura. Direktor Čengić je najavio da sljedeće sedmice imaju pregovore sa oficijalnim investitorom - sa KfW, njemačkom velikom bankom, koja investira projekt u Albaniji.

„Dakle, u zadnjih mjesec dana dobili smo poslove vrijedne oko 36 miliona eura, odnosno više od 70 miliona KM“, istakao je Čengić.

„Nama investitori izvana vjeruju i mi dobijamo poslove, ali nikako da Energoinvest dobije posao u BiH i stoga apeliram na sve nadležne da razmisle o poziciji Energoinvesta u BiH“, napomenuo je Čengić.

Što se tiče Libije, direktor Energoinvesta očekuje nove aktivnosti na tom tržištu u sljedećih deset mjeseci do godinu dana.

„,Sve ono što smo uradili na libijskom tržištu uspjeli smo naplatiti. Međutim, problem je što tamo imamo više od sto miliona eura ugovorenih poslova koje smo mi planirali, naručili materijale, a ne možemo da ih isporučimo“, kazao je Čengić.

Po njegovim riječima, situacija u Libiji se popravlja.

„Prije desetak dana smo bili u toj zemlji i imali sreću da nas prime veoma odgovorne osobe u vrhu libijske vlasti. Očekujemo povratak i nove aktivnosti na libijskom tržištu u sljedećih deset do 12 mjeseci“, kazao je Čengić.