biznis
0

Energija vs. politička i ekonomska budućnost BiH u međunarodnom okruženju

Sarajevo-x.com
Centar za strateške studije Međunarodnog foruma Bosna organizirat će 14. februara 2008. godine javnu raspravu „Energija vs. politička i ekonomska budućnost Bosne i Hercegovine u međunarodnom okruženju“.

Ta javna rasprava bit će održana u Sarajevu, hotel Holiday Inn (dvorana Una) s početkom u 18.30. sati. Gost-govornik je profesorica Azra Hadžiahmetović iz Sarajeva.

Globalizacija je proces povezivanja i objedinjavanja u svim područjima ljudskog života. Taj proces ima i svoje nužnosti i prepreke. Potreba za energijom je jedna od najvažnijih nužnosti koja pokreće procese globalizacije. Ograničenja u dostupnosti energije, iscrpljenosti izvora i brojne prateće pojave u planiranju, gradnji, održavanju i razvoju proizvodnje, transporta i distribucije različitih oblika energije javljaju se kao zapreke u procesima globalizacije. Sve te pojave imaju političke, ekonomske i kulturne posljedice. Nije ih moguće razumijevati izvan općih pitanja stanja i budućnosti cijelog čovječanstva.

Ne postoji bosanskohercegovačka energetska strategija. To je razlog zašto su gotovo sve političke odluke u vezi s bosanskohercegovačkom energetskom budućnošću nesigurne i opasne. Takve se odluke uglavnom osnivaju na nagađanju i dojmovima. One za to prijete bosanskohercegovačkoj budućnosti. Može li Bosna i Hercegovina postati pouzdan činitelj međunarodnog poretka sa sadašnjim stanjem svoje energetike? Kako je moguće izaći iz sadašnjeg stanja energetske nesigurnosti? Ko su glavni partneri u gradnji vizije bosanskohercegovačke energetike? To su samo neka od pitanja o kojima će biti raspravljano na ovome skupu.

Azra Hadžiahmetović je redovna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Područje njenog znanstvenog istraživanja obuhvata makroekonomiju i ekonomsku politiku. Među njenim naučnim radovima su i knjige: Makroekonomija - vodič kroz makroekonomiju (Sarajevo, 2003.), te Ekonomija Evrope (Sarajevo, 2005.). Rasprava je otvorena za sve članove i prijatelje Međunarodnog foruma Bosna.