Gordon Brown
0

Energetski forum G-8 bit će održan na jesen

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Zasjedanje energetskog foruma Grupacije osam industrijskih najrazvijenijih zemalja sveta (G-8) održat će se na jesen ove godine, najavio je u četvrtak britanski premijer Gordon Brown tokom podnošenja izvještaja u parlamentu o rezultatima samita "velike osmorke" u Japanu.

"U centru zbivanja energetskom foruma 'osmorke' bit će pitanja energetske efikasnosti i nove tehnologije", rekao je premijer, ne precizirajući mjesto održavanja energetskog samita. Po mišljenju Browna, razvoj atomske energije će smanjiti zavisnost zemalja od ugljikovodika i pomoći u sprečavanju energetske krize, prenijela je ruska agencija Prime -Tass.

"Kad je riječ o velikom rastu cijena nafte, neophodno je u kratkoročnoj perspektivi povećati kapacitete za proizvodnju i preradu nafte i prirodnog gasa. Na srednji rok je, pak, neophodno preduzeti zajedničke mjere za povećanje investiranja u istraživanje i eksploataciju, kao i u preradu i plasman ugljikovodika", ukazao je Brown.

"Britanija će, sa svoje strane, unijeti izmjene u strukturu licenciranja razrada i preispitati važeći poreski režim radi proširenja eksploatacije na sadašnjim naftnim nalazištima u Sjevernom moru", dodao je Brown.

On je objavio da će se iduće sedmice održati britansko-nigerijski pregovori o problemima energetske sigurnosti naftnih nalazišta u toj afričkoj zemlji koja isporučuje svjetskom tržištu milijardu barela nafte dnevno.

Britanski premijer je objasnio da će povećanje transparentnosti poboljšati funkcionisanje energetskih tržišta i samim tim dovesti do uspostavljanja adekvatnijeg odnosa između ponude i tražnje. S tim u vezi je neophodno usavršiti rad na prikupljanju i blagovremenom objavljivanju tržišnih podataka koji se tiču nafte i razvijati zajednički rad na analizi tendencija i perspektiva na tržištima nafte.

Brown je informisao parlamentarce o britanskoj inicijativi za osnivanje klimatskih investicionih fondova u okviru Svjetske banke s ciljem pomoći afričkim zemljama u razradi alternativnih energetskih resursa.