BiH se zalaže za smanjenje CO2
0

FOTO / Energetski dani Zenica 2012. posvećeni čistijoj okolini

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U organizaciji Općine Zenica, Agencije za ekonomski razvoj ZEDA, Univerziteta u Zenici i "Tehno parka" danas je otvorena trodnevna manifestacija "Energetski dani Zenica 2012".

Manifestacija je posvećena energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, a Općina Zenica, čiji je načelnik Husejin Smajlović 29. decembra 2010. godine potpisao Sporazum gradonačelnika o reduciranju emisije CO2, među prvima je u BiH pristupila ovoj evropskoj inicijativi radi unapređenja energetske efikasnosti na lokalnom nivou.

"Cilj ove manifestacije je prije svega podizanje svijesti građana o prihvatanju energetske efikasnosti kao stalne aktivnosti i načina života u svim sferama djelovanja, što za posljedicu ima čistiju i zdraviju okolinu i poboljšanje kvaliteta života, a to nas vodi ka ostvarenju mota i vizije koja kaže, Zenica, energetski efikasan grad", otvarajući skup, kojem prisustvuje veliki broj gostiju iz BiH i inostranstva, rekao je načelnik Smajlović.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Akcioni plan energetski održivog razvoja uime Općine Zenica implementira razvojna agencija ZEDA, čiji je direktor Muhsin Ibrahimagić istakao da su "Energetski dani Zenica 2012" jedan od značajnijih projekata definiranih tih planom kojem značajnu podršku pruža i Njemačko društvo za međunarodnu i tehničku saradnju GIZ.

Cilj manifestacije je privlačenje investitora iz regije i Evropske unije i promoviranje Zenice kao energetski efikasnog grada.

U okviru konferencije koja završava 22. septembra bit će održan veliki broj prezentacija i naučnih predavanja, u Trgovačkom centru "Džananović" bit će postavljen i "Energetski EXPO" gdje će se građani moći informirati o projektima energetske efikasnosti koje realizuje općinska uprava, dok je za 21. septembar u naselju Gornji Čajdraš zakazano puštanje u rad mini hidrocentrale.