biznis
0

"Energetski dani Sarajevo 2015“ od 14. do 19. septembra

Klix.ba
U Gradskoj upravi Grada Sarajeva danas je održana press konferencija povodom "Energetskih dana Sarajevo 2015.“, manifestacije koja će se održati od 14. do 19. septembra u organizaciji Grada Sarajeva i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ).

Manifestacija je ispunjena različitim aktivnostima stručnog, edukativnog, kulturnog i rekreativnog karaktera u što će biti uključeni predstavnici vlasti, privrede, građani i djeca, a partneri u organizaciji su: Općina Centar, Općina Stari Grad, JU "Djeca Sarajeva“, vrtić „Amel i Nur“, Giro di Sarajevo, Olimpijski bazen Sarajevo, Sarajevo City Centar, Siemens, BBI Centar, NovaVita i Škola političkih studija u BiH.

Na konferenciji novinarima su se obratili: gradonačelnik Sarajeva, Ivo Komšić, sekretar Gradske uprave, Elvir Hažiahmetović, savjetnik gradonačelnika Hajrudin Ibrahimović, menadžer Otvorenog regionalnog fonda za JIE – Energetska efikasnost Njemačkog društva za međunarodnu suradnju, Johannes Elle, te voditelj ovog projekta ispred GIZ-a, Dubravka Bošnjak. Obzirom da će se dio programa manifestacije realizirati i u vrtićima JU "Djeca Sarajeva” i "Amel i Nur”, na press konferenciji su se obratile i predstavnice ova dva vrtića, koordinatorica za odgojni-obrazovni rad JU „Djeca Sarajeva“, Abida Kapetanović i pedagogica vrtića "Amel i Nur“, Mirzeta Drkić. U ime Udruženja "Giro di Sarajevo“, o biciklističkoj stazi i sigurnoj vožnji bicikla govorio je projekt menadžer, Loren Keserović.

Gradonačelnik Komšić podsjetio je da je organizacija manifestacije jedna od aktivnosti Grada Sarajeva, kao članice Povelje gradonačelnika o energetski efikasnim gradovima, te potpisnika Memoranduma o razumijevanju za "Stvaranje mreže energetski efikasnih glavnih gradova u jugoistočnoj Evropi“ i ima za cilj podizanje svijesti građana o obnovljivim izvorima energije, smanjenju potrošnje energije, dobrobiti energetske efikasnosti i uključivanje privatnog i javnog sektora u aktivnosti održive energije.

Prema riječima menadžera Otvorenog regionalnog fonda za JIE, Johannesa Elle, GIZ podržava Sarajevo u organiziranju manifestacije, kroz specifične ciljne grupe kojima je manifestacija posvećena. "Energetska efikasnost je tehnička i praktična stvar, a pravi put je da se krene s malim i jeftinijim ulaganjima. Ciljna grupa nisu samo građani, nego studenti, stručnjaci, mladi“, kazao je Elle.

Prema programu manifestacije, sutra će od 11.00 do 14.30 sati u Parlamentu FBiH biti održana tematska sjednica "BiH i energetska zajednica“.

Također će 16. septembra u gradskoj Vijećnici biti organizirana međunarodna konferencija i svečano otvaranje Energetskih dana Sarajevo 2015. pod nazivom "Energetska efikasnost i lokalna zajednica“. Skup će se fokusirati na institucionalni i zakonski okvir neophodan za provođenje politike energetske efikasnosti, primjere dobre prakse i finansijske mehanizme kao podršku realizacije usvojene politike i projekata. Istog dana, planirana je izložba dječijih crteža o temi klimatske promjene, a bit će postavljene i info tačke na kojima će građani moći dobiti informacije i besplatne savjete o energetskoj efikasnosti.

Za 17.septembar planirano je održavanje radnog sastanka Mreže energetski učinkovitih glavnih gradova JIE - Zagreb, Podgorica, Skoplje, Tirana, Freiburg i Sarajevo, a nakon toga će biti održan i okrugli sto gradova i općina u BiH koje su potpisnice inicijative Povelje gradonačelnika EU (CoM), a na kojem će biti izložene prepreke, iskustva i primjeri dobre prakse.