Studija javne rasvjete u BiH
0

Energetska efikasnost može uštedjeti 1,8 miliona KM

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis je u sklopu svojih redovnih aktivnosti u periodu septembar – decembar 2010. godine proveo istraživanje o troškovima javne rasvjete na općinskom nivou u Bosni i Hercegovini.

Primarna ideja istraživanja je da prikupi i obradi budžetirane troškove javne rasvjete i da procjeni da li su mjere štednje provedene u nekim općinama, poput gašenja javne rasvjete, zaista opravdane. Istraživanje o troškovima javne rasvjete je prošireno proračunom emisija CO2 javne rasvjete i sa procjenom koliko energetska efikasnost može djelovati na navedene stavke, bez narušavanja sigurnosti naselja. Istraživanje je objavljeno u obliku studije, čiju je izradu podržao UNDP BiH. Studija, u elektronskoj formi, je dostupna na portalu www.energis.ba.

Prema saznanjima Energisa, ova studija je prva koja pokušava izračunati prikazati realne brojeve u oblasti emisija CO2 u Bosni i Hercegovini. Motivacija za objavu studije je pokušaj iniciranja detaljnijih i stručnijih istraživanja u ovoj oblasti, da bi se dobili što tačniji polazni podaci za eventualnu implementaciju mjera energetske efikasnosti, kako u javnoj rasvjeti, tako i u drugim oblastima.

Studija pokazuje da je u posmatranih 29 općina (sa područja cijele Bosne i Hercegovine) samo rekonstrukcijom javne rasvjete i implementacijom energetski efikasnih rješenja moguće uštedjeti oko 1,8 miliona KM i smanjiti emisiju CO2 za skoro 20.000 tona na godišnjem nivou. Kao dodatak studiji prezentirana je finansijska analiza rekonstrukcije javne rasvjete u općini Goražde. Rekonstrukcija podrazumijeva zamjenu trenutnih rasvjetnih tijela sa visoko efikasnim LED sistemom, što je jedan od svjetskih trendova u ovoj oblasti.