biznis
0

Energetika 2011: Veliko interesovanje za Energoinvest i IPA projekte

FENA
Na sedmom međunarodnom sajmu energetike "Energetika 2011", na kojem je u Beogradu protekle sedmice učestvovalo i nekoliko firmi iz BiH, ukazano je na neraskidivu vezu energetike i zaštite životne sredine, te saradnje u regionu, kazala je Feni savjetnica u PKFBiH Šemsa Alimanović.

U organizaciji komorskog sistema BiH, odnosno Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH) na sajmu su učesvovale bh. firme iz oblasti energetike, rudarstva i proizvodnje mašina.

Imajući u vidu da je energetski sektor zamajac privredne aktivnosti svake zemlje i da su u narednom periodu predviđena velika finansijska ulaganja u taj sektor, kazala je Alimanović, bilo je veliko interesovanje i za bh. kompanije iz ove oblasti, a najviše su se interesirali za Energoinvest, rudnike, proizvođače mašina, te za IPA projekte.

“Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Srbije Oliver Dulić nakon otvaranja sajma posjetio je naš štand i tokom razgovora istakao da je važno da zemlje u regiji zajedno rade na projektima, a među tim zemljama važno mjesto ima BiH. Naglasio je da je proizvodnja i korištenje energije uz smanjivanje posljedica po životnu sredinu cilj njegovog ministarstva i važan fokus ovogodišnjeg sajma“, dodala je Alimanović.

Sajmovi Ecofair i Energetika 2011. od 12. do 14. oktobra okupili su oko 250 izlagača, a učestvovale su kompanije u oblasti proizvodnje i distribucije gasa, nafte, uglja, obnovljivih izvora energije, privredne komore, konzorciji, rudnici, istraživački instituti i drugi.