biznis
0

Elektroprivreda BiH: Dobit u 2007. godini 11,5 miliona KM

FENA
Prioriteti "Elektroprivrede" BiH d.d. Sarajevo za naredni period su izgradnja novih proizvodnih kapaciteta, prestrukturiranje kompanije i pripajanja rudnika – istaknuto je danas na konferenciji za novinare u ovoj kompaniji.

Nova uprava "Elektroprivrede" BiH s direktorom Amerom Jerlagićem na čelu predstavila je rezultate poslovanja za prošlu i planove za 2008. godinu.

Prema nerevidiranom bilansu uspjeha, "Elektroprivreda" BiH je u 2007. ostvarila operativni prihod 721 milion KM. Troškovi su iznosili 606 miliona KM, a zarada prije amortizacije i poreza je 115 miliona KM.

-Sveukupni rezultat je dobit od 11,5 miliona KM, što je poboljšanje u odnosu na raniju godinu, istakao je izvršni direktor za pogone i održavanje Emir Aganović.

Što se tiče energetskih pokazatelja lani je zabilježen rast proizvodnje i potrošnje, a ono što je bitno, prema Aganovićevim riječima, jeste da je saldo između proizvodnje i potrošnje također povećan za sedam posto, što se odrazilo na ukupnu prodaju električne energije. U 2008. "Elektroprivreda" očekuje rast prodaje od 3,1 posto.

Planirani operativni prihod za ovu godinu je 800 miliona KM, operativni troškovi 676 miliona KM, zarada prije amortizacije bi trebalo iznositi 124 miliona, dok se dobit očekuje u iznosu od šest miliona KM.

Sredstva predviđena za ulaganje po revidiranom planu iznose 171,6 miliona KM. Tu su i sredstva rezervirana po ranijim odlukama od 130 miliona KM, a za ulaganja bit će korišteni i krediti (EBRD 37 milina KM, IDA 25 miliona KM, EIB 68 miliona KM).

Aganović je predstavio stanje i starost postojećih energetskih objekata naglasivši potrebu ulaganja u nove proizvodne kapacitete da se ne bi došlo u situaciju nedostatka električne energije.

Upitan ko će graditi nove objekte, direktor Jerlagić je kazao da je "Elektroprivreda" krenula u pripremu izgradnje, odnosno pripremu svih dokumenata za hidro i termoobjekte.

-Bez obzira na to da li će nosilac izgradnje biti "Elektroprivreda" ili joint venture naša je obaveza da pripremimo dokumentaciju što može trajati nekoliko godina, kazao je Jerlagić.

Rekonstrukcija, modernizacija, nova izgradnja, finansijska modernizacija, usmjeravanje ka tržišnom poslovanju, reorganizacija kompanije, neki su od prioriteta "Elektroprivrede", a namjera im je i da formiraju grupu ili neku vrstu holdinga u koji će biti uključeni rudnici uglja.