Održan seminar na Vlašiću
0

Elektroenergetski sektor testirao otvaranje tržišta u BiH

FENA
USAID-ov Projekat asistencije regulativi i reformi energetskog sektora (USAID REAP) organizirao je na Vlašiću dvodnevni seminar o tržišnim procesima u elektroenergetskom sektoru.

Seminar je otvorio direktor misije USAID-a, a prisustvovali su predstavnici svih ključnih institucija elektroenergetskog sektora u BiH, uključujući državna i entitetska ministarstva za električnu energiju, tri regulatorne komisije za električnu energiju, Komunalno Brčko, tri elektroprivrede, Neovisni operator sistema BiH i Elektroprijenos BiH.

Početkom 2015. godine tržište električne energije u BiH će se otvoriti za sve kupce, uključujući domaćinstva. To znači da će svaki kupac biti u mogućnosti kupiti električnu energiju na tržištu u zemlji ili inostranstvu ukoliko nađu ponudu koja je bolja od njihove sadašnje.

Međutim, da bi kupci bili zaista u stanju to uraditi, tržišni procesi i odnosi između svih učesnika na tržištu moraju biti uspostavljeni i jasno utvrđeni da bih ih javnost razumjela.

“Kako se budemo kretali prema otvorenom tržištu i komercijalnim cijenama električne energije, trebate posvetiti posebnu pažnju ublažavanju uticaja na najugroženiju populaciju u zemlji. Moramo zahtijevati da se vlada pobrine da plan za otvaranje tržišta uključuje odredbe zaštite najugroženijih kupaca”, rekao je David Barth, direktor misije USAID-a u svom uvodnom obraćanju.

Učesnici seminara o tržišnim procesima razmatrali su hipotetički slučaj u kojem kupac želi snabdjevanje električnom energijom od neovisnog snabdjevača.

Na taj način su učesnici testirali da li su tržišni procesi zaista uspostavljeni te da li su jasni i transparentni.

Učesnici su se usaglasili i oko nedostajećih procesa i zakonskih akata te definirali naredne korake u cilju unaprjeđenja funkcionisanja konkurentnog tržišta električne energije.

“Seminar je bio praktičan i pomogao je sektoru da shvati šta je potrebno uraditi da bi imali valjano i uspješno konkurentno tržište električne energije,” zaključila je Sanela Pokrajčić, predsjednica Regulatorne komisije za električnu energiju.

Do danas je Vlada SAD, uglavnom putem USAID-a, obezbijedila blizu 1,6 miliarde dolara pomoći za podršku ekonomskom, demokratskom i društvenom napretku u BiH.