biznis
0

Ekstremne oscilacije cijena dionica

FENA
I dok su umirujuće ocjene američkih monetarnih zakonodavaca sredinom protekloga tjedna na svjetskim tržištima dionica ublažile nervozu ulagača oko situacije na tržištima kredita, potkraj tjedna potresla ih je vijest da je francuska BNP Paribas banka zamrznula imovinu svoja tri hedge fonda izložena rizičnim američkim drugorazrednim hipotekarnim zajmovima, što su shvatili kao dokaz da se kriza sa zajmovima širi na globalno tržište. Sve to rezultiralo je oštrim oscilacijama cijena blue-chip dionica.

Njujorški Dow Jones indeks na tjednoj razini porastao je 0,4 posto, zaključivši trgovanje u petak na 13.239 bodova. S&P indeks porastao je 1,4 posto, na 1.454 boda. Tehnološki Nasdaq indeks poskočio je 1,3 posto, zaključivši trgovanje na 2.503 boda.

Oštre oscilacije cijena dionica koje se trenutno zbivaju na Wall Streetu najbolje oslikava podatak da su u četvrtak cijene blue-chip dionica pretrpjele jednu od najvećih dnevnih korekcija od početka godine, pri čemu je Dow potonuo za čak 387 bodova.

Umirujuće ocjene američkih monetarnih zakonodavaca ublažile sredinom tjedna na svjetskim tržištima dionica nervozu ulagača oko situacije na tržištima kredita, što je rezultiralo većim kupovinama financijskih i građevinskih, kojima je u proteklim tjednima oštro korigirana cijena.

Američka središnja banka Fed na svom je zasjedanju u utorak ostavila ključnu kamatnu stopu na 5,25 posto, kako se i očekivalo na financijskim tržištima. U priopćenju nakon sastanka ustvrdila je da problemi na tržištu hipotekarnih zajmova i financiranja korporacija neće utjecati na šire gospodarstvo, što je smirilo ulagače.

"Mislim da u Fedovom priopćenju ništa nije alarmantno. Čini se da je sve uobičajeno. Gospodarstvo je zdravo, zarade korporacija ne bi trebale biti pogođene, tržište nekretnina nije tako loše da bi povuklo za sobom ostatak gospodarstva", kazao je Bill Fries, izvršni direktor Thornburg Investment Managementa.

Dionice financijskih kompanija i građevinskih kompanija, koje su proteklih tjedana pretrpjele oštre korekcije jer tržište nekretnina u SAD-u usporava, privukle su sredinom tjedna ulagače, utješene Fedovom ocjenom da će američko gospodarstvo nastaviti rasti unatoč potresima na kreditnim tržištima. Dionice financijskih kompanija u prosjeku su ojačale 2,2 posto, a građevinskih 6,6 posto.

Međutim, u četvrtak je tržišta potresla vijest o tome da je BNP Paribas, druga po veličini banka u eurozoni, zamrznula imovinu svoja tri hedge fonda, koji su počeli bilježiti nagli pad vrijednosti zbog problema s rizičnim ulaganjima u drugorazredne hipotekarne zajmove. To ukazuje da se kriza s američkog tržišta kredita širi globalno, pa je sve to rezultiralo novim oštrim korekcijama cijena financijskih dionica. Samo dionica Goldman Sachsa potonula je gotovo šest posto, a u prosjeku su cijene tih dionica oslabile 3,8 posto.

Središnje banke diljem svijeta injektirale su golem novac u bankarski sustav u petak radi održavanja njegove stabilnosti. To je ponešto smirilo ulagače na Wall Streetu, tako da su cijene dionica ponovno ojačale.

Na europskim burzama cijene dionica dosegnule su u srijedu najviše razine u zadnja dva tjedna, kako su snažne zarade potaknule kupovinu financijskih dionica. No, vijest iz francuske banke BNP Paribas uznemirila je potkraj tjedna i europske ulagače. U konačnici, londonski Ftse indeks potonuo je gotovo tri posto, na 6.038 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 1,3 posto, zaključivši trgovanje u petak na 7.343 boda.

Najveći pritisak na slabljenje burzovnih indeksa izazvale su dionice banaka budući su ponovno u prvi plan izbile zabrinutosti oko teškoća na kreditnim tržištima nakon loših vijesti iz BNP Paribasa.

Lošem raspoloženju ulagača pridonijela je još jedna u nizu vijest s toga područja a tiče se sastanka njemačke središnje banke Bundesbank na kojem su razmotrene pojedinosti paketa mjera za spašavanje zajmodavca IKB, žrtve krize s drugorazrednim zajmovima.

Commerzbank, iako je izvijestio o boljim od očekivanja rezultatima poslovanja, zabilježio je pad cijena dionica od 4,3 posto. Dionice BNP Paribasa oslabile su 3,7 posto. Na gubitku su bili i ostali pripadnici financijskog sektora, među kojima su se isticali Deutsche Bank i Societe Generale čije su dionice oslabile 1,9 posto odnosno 1,8 posto.

Osiguravatelj AXA zabilježio je pad cijena svojih dionica od 1,7 posto unatoč objavi boljih od očekivanih rezultata poslovanja.

A nešto ranije ovoga tjedna, činilo se da se kriza s tržištem kredita smiruje, pa su ulagači svojim kupovinama ojačali cijene financijskih dionica. Aktivnosti na području spajanja i akvizicija također su poduprle rast cijena dionica. Tako je dionica Alliance & Leicestera poskupjela 3,8 posto zbog obnovljenih špekulacija da bi National Australia Bank mogla toj britanskoj banci pristupiti s ponudom o preuzimanju.

Dionice medijske grupe Emap ojačale su četiri posto nakon medijskih izvješća da su Guardian Media Group i private equity tvrtka Apax u pregovorima oko podastiranja zajedničke ponude za preuzimanje te grupe.

Indeks Tokijske burze Nikkei potonuo je 1,3 posto, na 16.764 boda.