biznis
0

Ekonomsko-socijalno vijeće razmatralo politiku privatizacije državnog kapitala u FBiH

FENA
Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju Federacije danas je na sjednici u Sarajevu razmatralo prijedlog Politike privatizacije državnog kapitala u FBiH sa programom prioritetnih ulaganja.

Podržan je stav da privatizaciju strateških preduzeća, a naročito telekoma treba rješavati posebnim zakonima.

Sindikat je istakao da je način i postupak privatizacije telekomunikacija većina zemalja regulisala donošenjem posebnog zakona o telekomunikacijama. Predstavnički dom Parlamenta FBiH je sredinom 2006. razmatrajući «Politiku privatizacije sektora telekomunikacija u Federaciji « donio zaključak da se, prije bilo kakve privatizacije telekomunikacija, mora donijeti strategija i zakon o privatizaciji telekomunikcija što dosad nije učinjeno.

Kako se prodaja oba telekoma procjenjuje na vrijednost od nekoliko milijardi KM Sindikat postavlja pitanje gdje će se novac utrošiti kada nema razvojih projekata. Članovi ESV su se složili da taj novac ne treba dati u javnu potrošnju ili u ulaganja koja ne daju novu vrijednost.

Zatraženo je da se preispita struktura raspodjele sredstava od privatizacije posebno u dijelu koji predviđa dva posto za razvoj poduzetništva za šta poslodavci kažu da je «ispod simbolične». Udruženje poslodavca podržava privatizaciju jer, kako su istakli, donosi tehnološki napredak, ali očekuju da se da se u tom procesu zaštite prava radnika, kapital, te da se razvijaju određene regulatorne mjere koje se odnose na monopol.

Na sjednici ESV nije postignuta saglasnost u vezi predloženih izmjena i dopune Općeg kolektivnog ugovora, pa su Sindikat i poslodavci, pozvani da usaglase stavove o izmjeni dva člana ugovora kojima se osnovna plata veže uz koeficijente.

Ministarstvo trgovine će za iduće sjedicu, kako je zaključeno, dostaviti informaciju vezanu za cjene energenata i mjere koja je Vlada usvojila ili namjerava usvojiti za održavanje konkurentnosti domaćih formi.

ESV je prihvatilo Prednacrt zakona o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa, vrlo važno zakonsko rješenje koje povlači značajnu reformu u socijalnom sektoru. Efekti njegove primjene očekuju se u modernizaciji institucija socijalnog osiguranja, smanjenju troškova poslovne i državne administracije i pojednostavljivanje ukupnog procesa.