biznis
0

Ekonomski fakultet: Otvorena prva berza rada

FENA
Centar za razvoj karijere studenata Ekonomskog fakulteta danas je uz podršku Univerziteta u Sarajevu u prostorijama Fakulteta organizirao prvu berzu rada "Careere Day" u kojoj je učestvovalo 38 kompanija iz BiH.

Cilj ove akcije je prema riječima voditeljice Centra doc.dr. Zijade Rahimić upoznavanje bh. kompanija sa znanjima i vještinama studenata ekonomije kako bi u budućnosti mogli iskoristiti njihove potencijale.

"Ovo je prilika za neposredni kontakt između mladih ekonomista i uspješnih kompanija koji će, nadamo se, rezultirati nastavkom saradnje u vidu zapošljavanja ovih mladih ljudi", izjavila je Rahimić.

Berzi rada je prethodio seminar "Prvi korak u traženju posla" gdje su studenti naučili forme CV-ja, motivacionih pisama, pripremali se za kvalitetan intervju te dobili savjete o aktivnom traženju posla. Na taj način, Centar je već pripremio studente za pristupanje štandovima bh. kompanija na berzi rada.

Kompanijama je omogućeno i da u rezerviranim salama studentima predstave posebno svoj rad i aktivnosti te da, kroz razgovor, daju informacije o mogućnostima i potencijalima.

Akciju Centra koja je okupila predstavnike firmi BH Telecom,
Raiffeisen Banka, Posao.ba, Economic, Asa Prevent, Lora, Bosnalijek i dr. pozdravio je i rektor Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Faruk Čaklovica koji je kazao da je Univerzitet u Sarajevu ove godine "proizveo" pet hiljada stručnjaka iz različitih oblasti.

"Ovakve akcije su nam veoma potrebne jer, na neki način, definiraju potrebe tržišta za određenim profilima i omogućavaju mladim ljudima da neposredno predaju svoje biografije i razgovaraju o mogućnostima zapošljavanja u željenim kompanijama", izjavio je rektor Čaklovica.

Berza rada bit će na raspolaganju studentima danas i sutra od 10.00 do 16.00 sati, a prema najavama Centra postat će tradicionalna.