biznis
0

Ekonomisti i menadžeri: Povećanjem proizvodnje do porasta zaposlenosti

FENA
Ilidža
Ilidža
Učesnici Sedmog savjetovanja ekonomista i menadžera Bosne i Hercegovine završili su u subotu dvodnevni rad o mjerama ekonomske politike BiH za 2008. godinu konstatacijom da “ova mala država može brže, ili bar relativno brže izaći iz trenutne krize, koja je očita, ali je preduvjet tome sadjejstvo vlada, nevladinog sektora, sindikata i privrednika kako bi se podigla proizvodnja i povećala zaposlenost”.

“Problem je proizvodnja, koja je strašno pala na ovim prostorima. S njenim povećanjem porasla bi zaposlenost i onda se rješavali mnogi drugi problemi, posebno socijalni”, kazao je potpredsjednik Programskog odbora MPF-a “Perspektive” Fuad Turalić na pres-konferenciji održanoj na Ilidži po završetku savjetovanja.

Učesnici su pozvali vlade na svim nivoima da budu inicijatori zajedničkih razgovora i dogovora radi prevazilaženja kriznog stanja u BiH.

Zadužili su Programski odbor MPF-a “Perspektive” s federalnim premijerom Nedžadom Brankovićem na čelu da u narednih petnaestak dana utvrdi zaključke i preporuke s ovog savjetovanja te ih uputi vladama, parlamentima, udruženjima poslodavaca, sindikatima, akademskoj zajednici itd. radi ugrađivanja u dokumente, planove rada nadležnih institucija i organa - kao dopune i izmjene zakonskih rješenja.

U sklopu dvodnevnog rada “Sedmog savjetovanja ekonomista i menadžera BiH” potvrđeno je da u BiH ima dosta problema i da konstantnim dijalogom treba tražiti rješenja, prije svega između vlasti i poslodavaca, da bi se napravio dobar poslovni ambijent i time će biti stvoreni bolji uvjeti za rad i plaće zaposlenih.

Premijer FBiH i predsjednik Programskog odbora MPF-a “Perspektive” Nedžad Branković naglasio je da Vlada ima jasan mandatni program rada, jasne ciljeve i mrežu aktivnosti o tome šta će raditi.

“Sve mreže aktivnosti možemo definirati u tri sektora: reforme, revizije i razvoj. Reforme zbog toga što moramo reformirati dosta oblasti, oblasti biznis ambijenta, direktnih poreza, socijalne zaštite, penzione zaštite, boračko-invalidske zaštite i sl. Revizije su ovo što radimo – suzbijanje ‘sivog tržišta rada’, revizija Zavoda za zapošljavanje i revizija institucija koje ne funkcioniraju dobro. Na kraju, razvoj - to su sve kapitalne investicije u sektorima energetike, transporta, infrastrukture i poljoprivrede, jer otvaranje javnih radova i investicija je i rješavanje problema zapošljavanja”, kazao je Branković na pres-konferenciji.

“Ono što je Vlada postavila kao temelje svoga mandatnog rada i što joj je verificirano u Parlamentu sada na godišnjem nivou, kroz operativne planove, razrađuje. Treba pratiti da li to realiziramo”, naglasio je federalni premijer.