biznis
0

EK prijeti većim nadzorom agencijama za kreditni rejtnig

FENA
Jose Manuel Barroso (Foto: AFP)
Jose Manuel Barroso (Foto: AFP)
Šef Evropske komisije (EK) José Manuel Barroso danas je u Evropskom parlamentu zaprijetio agencijama za kreditne rejtinge da će EK, kao izvršno tijelo Evropske unije, pooštriti nadzor nad njihovim radom i pozvati ih na odgovornost za loše procijene.

Barrosou se nije svidjelo što je agencija Moody´s u utorak snizila rejting njegove domovine Portugala za četiri stepena, prenijela je češka agencija ČTK.

"Interesantno je da nijedna agencija za kreditni rejting nije iz Evrope. Pokazuje se da na tržištu postoje predrasude, kada se radi o procijeni situacije u Evropi", rekao je Barroso novinarima.

Šef Komisije je obnovio i ideju o osnivanju zajedničke agencije za kreditni rejting Evropske unije, koja bi mogla da konkuriše američkoj trojci - Moody´s, Standard & Poor's i Fitch.

Agencija Moody´s je snizila kreditni rejting Portugalu za četiri stepena na "Ba2" na spekulativni nivo sa "Baa1", jer vidi veliki rizik da će zemlji biti potrebna još jedna finansijska pomoć prije nego što bude u stanju da se vrati na tržišta kapitala.

EK je upozorila da takva odluka nema nikakvu osnovu i da samo podgrijava dalje spekulacije o stanju zaduženih zemalja u zoni eura.

"Moment donošenja odluke Moody´s-a nije samo sumnjiv, nego je zasnovan na potpuno hipotetičkom razvoju. To je veoma nesretna epizoda koji samo oživljava sumnju u ponašanje agencija za kreditni rejting", rekao je novinarima portparol EK Amadeu Altafaj Tardio.

Njemački ministar finansija Wolfgang Schaueble izjavio je danas u Berlinu da želi da "slomi" moć međunarodnih agencija za kreditne rejtinge i "ograniči" njihov uticaj nakon njihovih kontroverznih odluka tokom dužničke krize u zoni eura, prenijela je francuska agencija AFP.

"Moramo slomiti oligopoliju rejting agencija", ukazao je Schaueble na konferenciji za novinare, komentarišući snižavanje rejtinga Portugala.

"Ne mogu da razumijem na čemu je ta ocjena zasnovana", rekao je Schaueble, osvrćući se na uticaj koje agencije za rejtinge imaju na finansijskim tržištima, dodavši da je "iznenađen kao i svi" tom odlukom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u utorak zatražila da agencije za određivanje kreditnog rejtinga treba da imaju manju ulogu u određivanju sudbine prezadužene Grčke i da ne smijju da imaju veću moć od Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Agencija Standard & Poor's je upozorila da bi sadašnji prijedlozi za odobravanje drugog paketa za spašavanje Grčke mogli u stvari da znače bankrot te zemlje. Ocijene koje daju vodeće agencije za kreditne rejtinge Moody´s, Standard & Poor's i Fitch imaju veoma veliki uticaj na finansijskim tržištima.