biznis
0

EIB odobrila Fordu kredit od 600 miliona eura

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je 600 miliona eura kredita evropskoj filijali američkog Forda za finansiranje proširenja kapaciteta i modernizaciju fabrike u Krajovi u Rumuniji te za podsticanje istraživanja u oblasti automobilske industrije u Njemačkoj, prenio je danas internet portal Autonews.

EIB, koja je finansijska poluga Evropske unije, ima cilj da s 400 miliona eura pomogne ulaganja u početak proizvodnje novog B-segmenta vozila u Krajovi, a koji bi trebalo da se uskoro pojavi na tržištu.

Ford je u martu 2008. kupio bivšu fabriku južnokorejske firme Daewoo na jugozapadu Rumunije u kojoj je izrađivao modele "tranzit connect."

Kredit EIB-a trebalo bi da pomogne proizvodnju novog manjeg automobila unaprijeđene tehnologije s benzinskim motorom, niže potrošnje goriva.

Američka kompanija namjerava povećati proizvodnju u fabrici u Krajovi na oko 300.000 vozila godišnje i izraditi isto toliko motora za automobile.

Šef Fordove evropske filijale Ford-Europa zadužen za pravne poslove Wolfgang Schneider izjavio je da će kredit pomoći da se pogon u Krajovi transformira u "fabriku svjetske klase za izradu vozila i motora."

Pored ulaganja u proširenje kapaciteta rumunske fabrike, EIB je odobrila 200 miliona eura kredita za istraživanja, razvoj i inovacije u Fordovom pogonu u Njemačkoj, a u okviru mjera EU za pomoć automobilskoj industriji u periodu ekonomske i finansijske krize.

Vlada Rumunije obezbijedit će državne garancije za 80 posto odobrenih kredita.