Pad od 13 posto
0

Egipat gubi turiste iz istočne Evrope

FENA
Egipat je zabilježio pad prihoda od turizma u prva četiri mjeseca ove godine za 13 posto, na 3,6 milijardi dolara, uglavnom zbog naglog smanjenja priliva gostiju iz istočne Evrope, izjavio je ministar turizma ove zemlje Zuheir Garana.

Broj turista koji žele posjetiti najgušće naseljenu arapsku zemlju, razgledati historijske spomenike i provesti odmor na plažama Crvenog mora opao je za 10,3 posto, na 3,67 miliona, prenosi Reuters.

Broj turista iz Ukrajine, koju je globalna finansijska kriza najteže pogodila, opao je za 57 posto, iz Rusije i Poljske za oko 23 procenata, ali egipatski turistički radnici još se nadaju da će ukupan broj stranih gostiju ove godine porasti za osam ili devet posto, rekao je Garana.

On je ipak ocijenio da pad u cjelini nije katastrofalan i da će se turistički sektor koncentrirati na povećanje povjerenja gostiju.

Usporavanje turističkog poslovanja, u kome je zaposleno približno deset posto egipatskog stanovništva, jedan je od faktora koji bi ove godine značajno ugrozio ekonomiju zemlje.