biznis
0

Efekti ekonomske krize u BiH osjetit će se početkom 2009.

FENA
Efekti ekonomske krize u Tuzlanskom kantonu još se ne osjete, a u Kantonalnoj privrednoj komori ističu da će tako ostati do kraja godine.

Iako je prema podacima Federalne privredne komore zbog krize u Federaciji oko 700 radnika ostalo bez posla, u Tuzlanskom kantonu za sada nisu evidentirana otpuštanja radnika.

Procjene su da će krizu najviše osjetiti izvozne kompanije, a značajniji negativni efekti i na našem kantonu osjetit će se početkom sljedeće godine.

Za sada su evidentna smanjenja narudžbi za narednu godinu, kao i otkazivanje ugovora, što će direktno uticati na poslovanje izvoznih firmi.

Finansijska kriza, nakon smanjenja kupovne moći građana, počet će pogađati bh. ekonomiju tamo gdje najviše boli, otpuštanjem ionako malog broja zaposlenih radnika koji će tek zadesiti BiH.

Kako navode u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla ono što je potrebno što prije uraditi, jeste pripremiti se za ono što nam predstoji.

''Ukoliko se hitno na nivou vlada ne poduzmu konkretne mjere, kao što su podsticaji izvoza i sufinansiranje proizvodnje, ne očekuje se nastavak pozitivnih kretanja u privredi. Naprotiv, kako najavljuju stručnjaci, preovladat će negativne tendencije s posljedicama na privredni i ukupni razvoj zemlje'', kazao je predsjednik Privredne komore Tuzlanskog kantona Nedret Kikanović.