Kupili 30 posto vlasničkog udjela
0

Edin Mehić: Partnerstvo s Alma Medijom otvara nam nove mogućnosti

Razgovarao: Adis Karadža
Edin Mehić: Traženje posla je posao
Edin Mehić: Traženje posla je posao
Finska grupacija Alma Media kupila je 30 posto vlasničkog udjela u kompaniji Development Studio, u čijem sklopu je portal Posao.ba. Kako je za Klix.ba rekao Edin Mehić, generalni direktor kompanije Development Studio, partnerstvo s Alma Medijom otvara nove mogućnosti za ovu kompaniju, ali i za njene korisnije, jer se proširuje mreža evropskih partnera i kompanija se približava skandinavskom i baltičkom tržištu.

Finska grupacija Alma Media kupila je Posao.ba zajedno sa još nekoliko web-stranica za zapošljavanje. Kako se to dogodilo i šta će to značiti za Vašu kompaniju?

Daily Mail and General Trust od 2008. godine ima 30 posto vlasničkog udjela u kompaniji Development Studio. Oni se sada strateški preusmjeravaju na druga tržišta te su odlučili svoj udio prodati finskoj grupaciji Alma Media. Time je Alma Media postala naš partner dok je Development Studio i dalje većinski vlasnik portala Posao.ba kao i drugih poslova kompanije, te donosi i dalje sve strateške odluke. Vrlo je bitno pojasniti da je Posao.ba samo jedan od servisa kompanije Development Studio te da kompanija upravlja i agencijom za regrutaciju i selekciju kandidata čiji su klijenti Microsoft, Philip Morris, Al Jazeera Balkans i dr. te portalima za istraživanje plata, edukaciju itd. Partnerstvom sa Alma Medijom otvaraju se nove mogućnosti za nas kao kompaniju ali i za naše korisnike, jer se time proširuje mreža naših evropskih partnera te se približavamo skandinavskom i baltičkom tržištu. Naše dosadašnje partnerstvo sa DMGT grupom sada je ojačano sa novim partnerima u Finskoj, Češkoj i baltičkim zemljama. Siguran sam da će Alma Media doprinijeti unapređenju našeg poslovanja, jer je to grupacija posvećena online biznisu i portalima za zapošljavanje.

Reuters navodi da je ukupna vrijednost transakcije 24 miliona eura. Koliko je koštala kupovina portala Posao.ba?

U ovoj transakaciji nije učestvovala naša kompanija jer je samo DMGT prodao svoj suvlasnički udio.Jedino što vam možemo potvrditi da je vrijednost ukupne transakcije za sve web portale u srednjoj i jugoistočnoj Evropi iznosila 24 miliona eura kako je objavljeno i na zvaničnoj web stranici grupacije Alma Media.

Koliko je ova investicija važna za ukupnu bh. ekonomiju s obzirom da dolazi u jeku ekonomske situacije i opšte poslovne klime koja ne pogoduje stranim investicijama?

Za nas je interes ove grupacije veoma važan jer time dokazuje koliko smo ozbiljan poslovni partner. Mislimo da je pozitivan signal za druge strane investitore i dokaz da u BiH postoje firme i projekti koji imaju vrijednosti i garantuju povrat investicije.

Alma Media je kupila i portale Infostud.com iz Srbije i Profesia.sk iz Slovačke, a odranije posjeduje češki LMC, finski Monster i CV Online, vodeći servis takve vrste u baltičkim zemljama. Hoće li to otvoriti tržišta tih zemalja i za radnike iz naše zemlje koji traže posao?

Mi sada očekujemo još bližu saradnju sa našim partnerima u drugim zemljama a posebno sa onima u okruženju. Kompanija Development Studio ulaže dodatni napor na povezivanju našeg tržišta sa tržištima Njemačke, Austrije, Švicarske kao i gore pomenutim zemljama. Rezultate tih napora očekujemo uskoro.

Zašto je grupacija Daily Mail and General Trust odlučila prodati portale koji godišnje prihoduju oko 8,5 miliona eura?

To je strateška odluka DMGT-a kao što je i strateška odluka Alma Medije da pojača prisustvo u zemljama srednje i jugoistočne Evrope. Pored njih, preko 20 jako poznatih kompanija bilo je zainteresirano za ovu transakciju.

Dokazuje li ova investicija da su online biznisi u našoj zemlji vitalni i postoji li mogućnost daljnjeg napretka i širenja i na druge oblike poslovanja na webu?

Apsolutno da. U našoj zemlji još uvijek nisu dovoljno iskorišteni svi potencijali online biznisa, tržište je u prvoj fazi razvitka. Mi očekujemo puno više dinamike i investicija na našem online tržištu. Nadamo se da ćemo naše partnere zainteresirati i za druge online biznise u BiH i regiji.

Da li će Finci zadržati menadžment kompanije i da li su planirali zapošljavanje novih radnika?

Kao što smo rekli na početku, Development Studio i dalje donosi sve strateške odluke. Finska kompanija Alma Media kao i naš prethodni partner DMGT ima mali udio u kompaniji stoga se okolnosti za naš menadžment kao i za naše zaposlene ne mijenjaju. Bez obzira na to mi se razvijamo i stalno zapošljavamo nove ljude, te se nadamo da će ovaj starteški partner omogućiti još brži rast i razvoj kompanije kao i online biznisa u BiH.