Krediti za privatnike
0

EBRD podstiče finansiranje privrede u BiH

FENA
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) daje podsticaj finansiranju privrede u Bosni i Hercegovini kreditnom linijom od 20 miliona eura Intesa Sanpaolo Banci d.d. BiH, čiji je većinski vlasnik Intesa Sanpaolo Grupacija, za kreditiranje malih i srednjih preduzeća, saopćeno je danas iz EBRD-a.

EBRD-ova kreditna linija je dio finansijskog paketa od 100 miliona eura koju je EBRD odobrio za tri supsidijarije Intesa Sanpaolo Grupacije u istočnoj Evropi.

Kreditna sredstva će se koristiti za obezbjeđenje kratkoročnog, srednjoročnog i dugoročnog finansiranja privatnih preduzeća u Bosni i Hercegovini kroz investicione kredite, revolving kreditne linije, lizing, faktoring i druge finansijske instrumente.

"EBRD-ova kreditna linija će omogućiti Intesa Sanpaolo Banci da nastavi ulaganja u realni sektor u Bosni i Hercegovini, čiju okosnicu predstavljaju mala i srednja preduzeća. Pored toga, ovaj projekt pokazuje da EBRD sa svojim partnerom Intesa Sanpaolo Bankom i u sadašnjem teškom okruženju ostaje opredijeljena da pruži podršku Bosni i Hercegovini i regiji i da nastavi sa investicijama", rekao je Francis Malige, direktor za zapadni Balkan, Bjelorusiju, Moldaviju i Tursku u Sektoru finansijskih institucija EBRD-a.

"Ovo je nastavak dosadašnje uspješne poslovne saradnje Intesa Sanapaolo i EBRD-a u finansiranju projekata u Bosni i Hercegovini. U vremenu kada se još osjećaju teške posljedice ekonomske krize, veoma je važno da mi kao banka obezbijedimo stabilne i dugoročne izvore finansiranja, kojima možemo da obezbjedimo kompanijama koje imaju dobre projekte, kvalitetnu finansijsku podršku. To će im svakako omogućiti ova nova kreditna linija", izjavio je Almir Krkalić, direktor Intesa Sanpaolo Banke d.d. BiH.

Otakako djeluje u Bosni i Hercegovini, EBRD je uložio preko 1,1 milijardu eura u privredu, a više od 315 miliona eura je uložila u finansijski sektor.