Za izgradnju HE Vranduk i Una-Kostela
0

EBRD odobrila Elektroprivredi BiH kredit od 35 miliona eura

Klix.ba
Delegacija Elektroprivrede BiH, koju predvodi generalni direktor Elvedin Grabovica, u Londonu je uspješno okončala pregovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o finansiranju izgradnje Hidroelektrane Vranduk na rijeci Bosni i proširenju kapaciteta Hidroelektrane Una – Kostela na rijeci Uni.

Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je Elektroprivredi BiH kredit u iznosu 35 miliona eura po veoma povoljnim uslovima.

Od odobrenog iznosa, za izgradnju HE Vranduk planirana su sredstva od 26 miliona eura, dok je za HE Una Kostela planiran iznos od 9 miliona eura. Sredstva namijenjena za izgradnju objekata će biti operativna nakon završetka propisanih procedura, saopćeno je iz ovog preduzeća.

Iz Elektroprivrede podsjećaju da Vlada FBiH, u cilju dugoročnog snabdijevanja potrošača električnom energijom, donijela Odluku kojom je utvrđen javni interes za izgradnju više elektroenergetskih objekata, među kojima je izgradnja HE Vranduk prvi prioritet.

Izgradnja HE Vranduk i Una – Kostela doprinijet će ukupnom smanjenju emisije CO2 i ostalih zagađujućih materija, poboljšati ukupan odnos energije proizvedene u hidro i termoelektranama JP Elektroprivreda BiH te doprinijeti ekonomskom i privrednom razvoju Federacije BiH.

HE Vranduk je locirana na rijeci Bosni, instaliranog kapaciteta 19,63 MW, sa prosječnom godišnjom proizvodnjom od 95 GWh. HE Vranduk je planirana kao protočno postrojenje derivacionog tipa sa više objekata koji će funkcionalno predstavljati jednu cjelinu.

JP EPBiH će s ciljem osiguranja dodatne energije iz postojećeg postrojenja Una - Kostela, izvršiti rekonstrukciju dijelova protočne hidroelektrane Una- Kostela, koja je pogonu od 1954.godine, uz povećanje kapaciteta sa 9,4 MW na 14, 6 MW, stoji u saopćenju Elektroprivrede BiH.