biznis
0

EBRD ne očekuje skori oporavak u istočnoj Evropi

FENA
Oporavak ekonomije istočne Evrope bit će spor i dugotrajan, uz nastavljeno prisustvo rizika, prije svega u Rusiji, Ukrajini, Letoniji i Mađarskoj, izjavio je danas Erik Berglof, glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

EBRD je u maju revidirao prognozu privrednog razvoja tog regiona u 2009. i sada očekuje slabljenje od 5,2 posto, prenosi Reuters.

Prema riječima Berglofa, majska prognoza će vjerovatno ponovo biti preispitana u oktobru.

"Pojavilo se mnoštvo makroekonomskih pokazatelja koji sada utiču na taj region. Bit ćemo svjedoci dugotrajnog oporavka i, po našem mišljenju, još je rano za okončanje mjera podrške".

"Rusija je veliki znak pitanja, ona je važna i za mnoge druge zemlje u tom regionu. Postoje, sem toga, tri zemlje koje ostaju 'vruće tačke' - Ukrajina, Letonija i Mađarska", ukazao je glavni ekonomista EBRD.

Slabi pokazatelji rasta u evropskim zemljama u razvoju u prvom i drugom kvartalu uticali su na pogoršanje prognoze EBRD, podsjetio je Rojters.

Banka će, i pred toga, vjerovatno povećati projekciju rasta u istočnoj Evropi u 2010., najavio je Berglof.

U maju je EBRD prognozirao da će privreda istočne Evrope sljedeće godine ojačati 1,4 posto.

Bankarska kriza u tom regionu nije tako izražena kao što je prije nekoliko mjeseci izgledalo, rekao je Berglof i dodao da istočnoevropske članice Evropske unije moraju da umjere ambicije vezane za učlanjenje u zonu eura.

"Za većinu tih zemalja moramo razmisliti o putevima njihovog pristupanja. Moramo naći načine za razvoj lokalnih deviznih tržišta", zaključio je ekonomista EBRD.