Prijedor
0

Džombić: Reorganizacija ili stečaj u Željeznicama RS

FENA
Premijer RS-a Aleksandar Džombić ponovio je kako situacija u "Željeznicama RS-a" nije dobra, ne isključujući ni mogućnost stečaja, ukoliko ne bude saglasnosti uprave i sindikata za restrukturiranje tog preduzeća.

Komentirajući nove najave pojedinih sindikata u tom javnom gubitniku u RS-u da će organizirati štrajk jer se ne poštuju obaveze o isplati plaća i drugih davanja radnicima u punom iznosu, Džombić je u izjavi novinarima u Prijedoru zatražio od sindikata i menadžmenta da, kako kaže, sarađuju s izvršnom vlasti u provođenju mjera koje su dogovorene, 16. juna, nakon prekida drugog ovogodišnjeg štrajka u "Željeznicama".

To podrazumijeva novu sistematizaciju i utvrđivanje tehnološkog viška radnika, jer, kaže entitetski premijer, "Željeznice" s postojećim prihodima, rashodima i brojem radnika neće moći opstati.

"Vlada je dala maksimalan doprinos da Željeznice ne idu u stečaj. I sada smo otvoreni da uđemo u restrukturiranje Željeznica i moramo imati partnere s druge strane", kazao je on.

Nisu samo sindikati nezadovoljni, jer ni Skupština akcionara “Željeznica RS” neće usvojiti finansijski izvještaj preduzeća, kao ni izvještaj o poslovanju za 2010, sve dok se ne pronađe način za pokrivanje gubitka koji iznosi oko 170 miliona maraka.

I akcionari smatraju da je potrebno izvršiti reorganizaciju Željeznica RS, jer se jedino na taj način može iskazati višak radnika, a njihovim otpuštanjem smanjili bi se i troškovi.

Gubici ovog javnog preduzeća na kraju 2010. godine iznosili su 167,2 miliona maraka, dugoročna zaduženja oko 72 miliona KM i kratkoročne obaveze u iznosu od oko 87 miliona, od čega 7,5 miliona morati biti otplaćrnoi u ovoj godini.

Akumulirani gubitak "Željeznica" je samo 70 miliona manji od vrijednosti kapitala, a dodatno su ga uvećali i izgubljeni poslovi tokom dva ovogodišnja štrajka.