biznis
0

Dubai World zaustavio razvoj afričkog turizma

Sarajevo-x.com
Graditelji luksuznih i skupih odmarališta poput Dubai Worlda, na koje dolaze svjetski džetseteri poput Paris Hilton, Lindsay Lohan i Davida Beckhama, u doba recesije našli su se u problemima. Razvoj i gradnja inovativnih lokacija koje neprestano planiraju toliko je ugrožena da je konglomerat Dubai World odlučio prolongirati rad na više projekata u Africi.

Odmarališta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u kojima pivo košta 10 dolara, a hotelska soba ima cijenu od 1.000 dolara i više za jednu noć, uskoro će dobiti nove sadržaje, poput gradnje grupe otoka u obliku mape svijeta. Ipak, globalna ekonomska kriza utječe na državni konglomerat koji gradi ovakve lokacije, te je odlučeno da se pauzira sa brojnim afričkim projektima dok se stanje na tržištu ne popravi. Nije precizirano kad bi se projekti mogli nastaviti, piše AP.

Dubai World, u saradnji sa britanskim investitorima, obavezao se da će investirati 1,5 milijardi dolara u Afriku u periodu od pet godina. Sultan Ahmed bih Sulayem, predsjednik kompanije, više puta je istakao kako je ovaj kontinent odlična prilika za ulaganja.

Među planovima koji su najavljivani bila je i gradnja luksuznih golf terena i odmarališta u Mozambiku, hotel s pet zvjezdica u Senegalu i 230 miliona dolara vrijedan projekat razvoja turizma u Ruandi.

"Prioritet je smisliti način za izlazak iz krize", kaže analitičar Bobby Sarkar te dodaje kako ne bi bio iznenađen da Dubai World pauzira i s nekim drugim projektima, te svjetski poznati kruzer Queen Elizabeth 2 preseli u Cape Town i pretvori ga u hotel.