biznis
0

Dubai pokušava vratiti povjerenje investitora

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Dva vodeća zvaničnika Dubaija posjetiće narednih dana Britaniju i SAD u nastojanju da vrate povjerenje investitora, nakon što je susjedni Abu Dhabi pomogao u spašavanju vodeće investicione kompanije Dubaija, "Dubai World".

Jedan izvor, blizak vladi tog emirata, izjavio je da su šeik Dubaija Ahmed bin Saed al-Maktum i njegov stric šeik Mohamed bin Rašid al-Maktum već u Londonu i da će u četvrtak otputovati u New York i u petak u Washington, kako bi se sastali s vodećim finansijskim i političkim liderima tih zemalja,prenose agencije.

Emirat Dubai, čuven po svojim vještačkim ostrvima u obliku palme, kao i po drugim infrastrukturnim projektima, potresao je 25. novembra globalna tržišta zahtjevom za odgađanje otplate 26 milijardi dolara duga državne kompanije "Dubai World" i njenih vodećih podružnica "Nakheel" i "Limitless World".

Emirat Abu Dabi, koji proizvodi 90 odsto ukupne količine nafte koju izvezu Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), uputio je 10 milijardi dolara finansijske pomoći Dubaiju, također članici UAE, kako bi mogao da podmiri dužničke obaveze "Dubai Worlda" do kraja aprila i da pomogne u otplati islamskih obveznica, poznatih kao sukuk, njegove podružnice "Nakheel" koje su dospjele za otplatu 14. decembra.

Islamske obveznice su otplaćene u utorak, a sada je preostalo da "Dubai World" postigne sporazum s povjeriocima o odgađanju otplate duga, što bi mu dalo vremena da sprovede sveobuhvatnu reorganizaciju.

Zvaničnici "Dubai Worlda" treba da se u ponedeljak u Dubaiju sastanu s predstavnicima oko 90 svjetskih banaka.