biznis
1

Dubai dobija Međunarodni centar za halal proizvode

FENA
Ekonomska i industrijska komora grada Dubaija nastoji da privuče najbolje kompanije iz cijelog svijeta, a naročito one koje dolaze iz zemalja koje posluju po principima islamske ekonomije, zbog čega će uskoro biti osnovan Međunarodni centar za halal proizvode, koji će omogućiti lakši protok tih proizvoda na tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bliskog istoka.

"Dubai će imati međunarodni centar za halal proizvode i uživat će 10 posto globalnog tržišnog udjela u naredne tri godine. Centar će imati međunarodnu laboratoriju i akreditaciju i bit će aktivan od prvog kvartala 2014. Uloga centra bit će provjeravanje da li dostavljeni proizvodi zadovoljavaju islamske standarde za akreditaciju", rekao je član Vrhovnog odbora islamske ekonomije i generalni direktor općine grada Dubaija Hussain Naser Lootah.

Komora će organizirati "Global Islamic Economy Summit", koji će biti održan 25. i 26. novembra 2013.

Bosna i Hercegovina ima dobru saradnju s UAE u oblasti halal što pruža veliku šansu za izvoz bh proizvoda na to tržište.

Agencija za certificiranje halal kvalitete BiH jedina je institucija te vrste u Jugoistočnoj Evropi kojoj je Ministarstvo okoliša i voda UAE odobrilo nesmetan plasman halal proizvoda na njihovo tržište.

BiH danas ima nekoliko kompanija, kao što su Menprom, Vispak, Bimal, Argeta i druge, koje svoje proizvode plasiranju na tržište UAE i drugih zemalja Perzijskog zaljeva, saopćeno je iz Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH.