Dolazi da nam pokaže kako
0

Drysdale: BiH može biti privlačna za strana ulaganja

Sarajevo-x.com
Doug Drysdale
Doug Drysdale
Doug Drysdale, izvršni direktor farmaceutske kompanije Alvogen, proglašen je vodećim liderom u farmaceutskom svijetu brzorastućih i uspješnih svjetskih farmaceutskih kompanija. Značajno svjetsko priznanje Drysdaleu će biti uručeno u New Yorku krajem godine na godišnjoj gala večeri svih generalnih direktora farmaceutskih kompanija u svijetu.

Ova vijest je objavljena u Pharma Executive magazinu neposredno pred učešće Drysdalea na konferenciji o Zapadnom Balkanu, pod nazivom "Stagnacija, napredak ili regresija?", koju su organizovali Američko-bosanska fondacija i SAIS Centar za transatlantske odnose pri John Hopkins Univerzitetu iz SAD-a.

Pred polazak za Sarajevo, u emisiji Glasa Amerike (VOA) Doug Drysdale je istaknuo da je konferencija izvrsna prilika za BiH da se predstavi u najboljem svijetlu i poveća svoju prisutnost, posebno kod američkih zvaničnika.

"U proteklom periodu pažnja SAD-a je bila skrenuta s ovog regiona događajima na Bliski istok, Irak, Afganistan, a sad je pažnja usmjerena na Libiju i Siriju. S obzirom da je američka vanjska politika tako aktivna, ona treba imati mogućnost da pokaže uspjehe i smatram da BiH može biti pozicionirana kao uspješna, funkcionalna demokratija u okruženju i uslovima koji su atraktivni za biznis i strane investicije", izjavio je Drysdale, te naglasio da je BiH ekonomija prilično slaba, a stopa nezaposlenosti visoka.

"Bilo bi neophodno privući strane investicije i izvjesno je da bi to bio jedan od načina da se riješe ti problem", dodao je.

Na pitanje o svom prisustvu na konferenciji Drysdale je izjavio: "Priliv kapitala će razviti ekonomiju i donijeti nova radna mjesta. Upravo zbog toga idem na ovu konferenciju, da bih naučio kako BiH i cijeli region funkcionišu i da bih regionu, a posebno Bosni i Hercegovini, poslao poruku kako da budu atraktivni za strana ulaganja i investitore kao što je Alvogen".

Na pitanje da li bi BiH bila atraktivnija za strane investitore da je kreirala bolji cjelokupni pozitivni imidž na osnovu povoljnog poslovnog okruženja, Drysdale je odgovorio: "Mislim da u tome ima istine. Predugo traje formiranje vlade i to nikada ne ostavlja dobar utisak. Trenutno je nivo stranih investicija vrlo nizak i mislim da je to upravo zbog sporog kreiranja stabilne političke cjeline. Vjerujem da trebamo dati primjer, jer ako bh. vlada Americi može pokazati da strani investitori poput Alvogena dolaze jer su zainteresirani za investiranje u BiH, stvorit će se poslovno povjerenje i druge strane kompanije će slijediti taj primjer, jer će imati potvrdu da se u zemlji može dobro poslovati."