biznis
0

Drvna industrija: Pokrivenost uvoza izvozom viša od 300 posto

FENA
Drvna industrija je privredna grana koja ostvaruje suficit u međunarodnoj razmjeni i izvoz je osnovna orijentacija proizvođača drvne industrije, što pokazuju i statistički pokazatelji, a u narednom periodu se očekuje i bolji trend, rečeno je danas u Sarajevu na sjednici Skupštine Asocijacije drvne industrije i šumarstva pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Raspravljajući o poslovanju šumarstva i drvne industrije, s posebnim osvrtom na ostvarene izvozno-uvozne i proizvodne rezultate u 2011. i prvim mjesecima 2012. godine, rečeno je da je drvna industrija BiH u 2011. ostvarila izvoz od 807 miliona KM, što je za 12 posto više u odnosu na 2010.

U okviru toga izvoz proizvoda u skupini drvo i proizvodi od drveta činio 62,1 posto ukupnog izvoza, dok je izvoz namještaja i montažne drvene gradnje iznosio 37,9 posto.

Uvoz drvne industrije u BiH u 2011. iznosio je 255 miliona KM, pa je pokrivenost izvoza uvozom iznosila više od 300 posto.

Sekretarka Asocijacije drvne industrije i šumarstva pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) Selma Bašagić kazala je da je u prva dva mjeseca ove godine izvoz drvne industrije BiH iznosio 99,9 miliona KM, a uvoz 24,5 miliona KM i da ti pokazatelji govore da je u ovom periodu uvoz više smanjen nego izvoz, što je ohrabrujuće, a i pokrivenost izvoza uvozom viša je od 400 posto.

Skupština Asocijacije drvne indsutrije i šumarstva, uz izvještaj o radu u protekloj godini, razmatrala je Informaciju "Tržište namještaja Evrope i svijeta“, a obavljena je i prezentacija WIFI Instituta u Bosni i Hercegovini, najvećeg njemačkog instituta za razvoj i praćenje gospodarstva, a radi informiranja članica o mogućnosti edukacije za sva područja poslovanja preduzeća.