biznis
0

Drvna industrija BiH u 2007. povećala uvoz čak za 40,4 posto

FENA
Drvna industrija Bosne i Hercegovine je u 2007. ostvarila izvoz od 771 milion KM i on je za 16 posto viši u odnosu na 2006., ali negativan trend je zabilježen u uvozu i povećan je za čak 40,4 posto, što pokazuje da ostvarena robna razmjena bh. drvne industrije sa svijetom ostvaruje popriličan suficit, istaknuto je danas u Sarajevu na sjednici Grupacije drvne industrije Vanjskotrgovinske komore BiH.

Selma Bašagić, voditeljica Grupacije, kazala je da je tom suficitu u 2007. poseban doprinos dao povećan uvoz namještaja i ploča, te dodala da je za bh. drvnu industriju zabrinjavajući i podatak da je u prošloj godini za 11, 1 posto povećan izvoz neobrađenog drveta.

Tokom sastanka, članovi Grupacije ukazali su na neophodnost adekvatnijeg snabdijevanja domaćih prerađivačkih kapaciteta sirovinom i ocijenili da bi država trebala hitno donijeti mjere koje će destimulirati izvoz trupaca i rezane građe s najmanjim stepenom obrade.

Ukazano je i na potrebu korekcije carinske tarife BiH u dijelu koji se odnosi na repromaterijale za potrebe drvne industrije, a koji se ne proizvode u BiH te neophodnost masovnije promocije izvoza drvne industrije BiH.

Također na skupu je predstavljen i novi katalog drvne industrije BiH koji treba da doprinese promociji izvoza bh. drvne industrije.