Povoljniji uslovi
0

Drugi poziv za kupovinu stanova za mlade

Sarajevo-x.com
Ministarstvo stambene politike Kantona Sarajevo raspisalo je drugi poziv za mlade koji nemaju riješeno stambeno pitanje za kupovinu stana po povoljnijim uslovima. Rok za podnošenje aplikacija je 29. decembar ove godine.

Na prvi konkurs javilo se 250 aplikanata, od kojih skoro polovina nije imala potpunu i blagovremenu dokumentaciju. Nakon provedenog postupka i podnesenih žalbi, Komisija je sačinila konačnu rang listu od 131 kandidata koji će kupiti stan po povoljnijim uslovima.

Ministar za stambenu politiku KS Čedomir Lukić istakao je kako trenutno raspolažu sa oko 250 stanova, zbog čega je neposredno nakon prvog raspisan i drugi poziv.

"Putem novog poziva još 120 mladih ljudi ostavit će pravo na kupovinu stana po povoljnijim uslovima. Ovo je projekat koji će se u budućnosti razvijati, a u naredne tri godine računamo da ćemo imati 1.000 stanova na raspolaganju“, kazao je on.

Prema njegovim riječima, kriteriji za odabir široko su postavljeni, a od aplikanata se između ostalog traži da su državljani BiH, da imaju do 35 godina, da nemaju riješeno stambeno pitanje, te da u zadnje tri godine žive na prostoru Kantona Sarajevo.

"Drugi kriteriji, kao što je stručna sprema i uspjeh u pojednim oblastima, odlučuju o rangiranosti kandidata na listi. Bolje plasirani imat će mogućnost većeg izbora, jer će prvi birati“, objašnjava Lukić.

Rok za izgradnju stanova u sarajevskom naselju Dobrinja V i naselju Rosulje u Vogošći je do polovine 2010. godine, a cijena kvadratnog metra će se kretati od 1.600 do 1.700 KM.